НОВИНИ

Виорика Дънчила е спрягана за следващ премиер на Румъния

Бивша учителка, инженер, евродепутат - това е част от биографията на Виорика Дънчила, която се очаква да седне на премиерския стол в Румъния. Президентът Клаус Йоханис одобри номинацията ѝ. Ако Дънчила и предложеният от нея кабинет получат вот на доверие и в парламента, тя ще стане първата жена премиер на Румъния и третият човек заемал поста в рамките на по-малко от година.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 17.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Уважаван евродепутат в Брюксел, цивилизована, неконфликтна, много комуникативна - с тези думи лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня представи номинацията на Виорика Данчила. Тя е на 54 години, втори мандат в Брюксел и заместник-председател на Комисията по земеделие и регионално развитие към Европарламента. Омъжена, с едно дете. Била е инженер в петролна компания и съветник в окръг Телеорман, председателстван от Драгня. Лидер е на женската организация на Социалдемократическата партия. За никого не е тайна, че е изключително близка с лидера Драгня. А и е един от най-сериозните финансови донори на партията. За изминалите 10 години е дарила около 43 000 ерво - приблизително толкова колкото печели средностатистически румънец за същия период.

В кулоарите на ЕП Дънчила е известна с едно от най-слабите интервюта, дадени за списанието на парламента през юли 2017 година. Вместо с 3, както е помолена, тя описва политическия си стил с 39 думи, не успява да посочи нито модел за подражание, нито сериозно политическо постижение. Казва, че обича да чете книги, но се затруднява да назове заглавие, четено от нея. Амбициозната дама е популярна и с това, че миналата година е изпратила 750 мейла до всичките си колеги, за да обясни защо критиките срещу проектозакон за декриминализиране на корупцията, предлаган от правителството в Румъния, са неоснователни. Именно този документ стана причина за едни от най-масовите протести в страната. Човек, на когото Драгня може да разчита и да контролира - на 100% - това е мнението на независими експерти в Букурещ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат промени в Закона за авторското право
Обсъждат промени в Закона за авторското право
Три министерства и общината търсят решение за проблемите на Витоша
Три министерства и общината търсят решение за проблемите на Витоша