Румънският премиер Виорика Дънчила увери днес, че страната е подготвена за поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година, предаде Аджерпрес.

© снимка: АРХИВ

"Искам да ви уверя още от началото, че Румъния е подготвена да поеме председателство на Съвета на ЕС. Подготвени сме както от организационна и логистична гледна точка, така и от гледна точка на програмата, която имаме за председателството. Скоро в румънския парламент ще бъде гласувана окончателната форма на програмата на председателството на Съвета на ЕС", заяви Дънчила.

Премиерът приветства присъствието в Букурещ на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и на лидерите на политическите групи в Европейския парламент. "Радва ни вашето присъствие тук в годината на Стогодишнината - година, в която Румъния празнува 100 години от Великото обединение. Радва ни вашето първо посещение, предшестващо поемането на председателството на Съвета на ЕС от Румъния на 1 януари 2019 г.", посочи още румънският премиер.

Тя каза, че по време на председателството ще бъдат организирани множество събития в различни части на Румъния, както и в Букурещ. "Имаме множество събития във всички зони на страната, имаме множество събития в Букурещ, разбира се и в Брюксел. Програмата включва четири отделни точки: Европа на кохезията - впрочем, и мотото на председателството на Румъния е "Европа на общите европейски ценности"; Европа на сигурността; засилване на глобалната роля на ЕС и разбира се, насърчаване на европейските ценности", добави румънският премиер.