НОВИНИ

Вирус заплашва да унищожи оранжерийния български домат

Агенцията по Безопасност на храните изследва домати, внесени от Полша за опасен вирус. Стоката била засечена на борсата в пловдивското село Първенец. Сигнал за заразата подали зеленчукопроизводители. Болестта не е опасна за хората, но ако пробите за вируса "Пипино" са положителни, това може да се окаже пагубно за реколтата от български оранжерийни домати.

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 27.05.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Опасните домати били внесени от Полша през българо-румънската граница. На борсата в Първенец ги продали бързо, защото цената им била по-ниска, а белезите на заразата - трудни за разпознаване.

Атанаска Бялкова - зеленчукопроизводител: Единствено тук се появяват жълти петънца, но иначе човек, който не се занимава с това абсурд е да го разбере - да.

Доматът с "пипино вирус" е годен за консумация. Разпространява се с посадъчен материал и може да влезе и в българските оранжерии.

Ралица Мичева - началник отдел „Растителна защита" - БАБХ Пловдив: Другият начин за разпространение на вируса е контактен, което го прави опасен. При допир, при манипулация в насаждение, което е заразено, може лесно човека да стане преносител на този вирус.

"Пипино вирусът" е унищожителен за производството на българския оранжериен домат, след заразяването почвата става негодна за години напред.

Агенцията по безопасност на храните в Пловдив започна спешна проверка по случая. Проби от съмнителната стока са изпратени в лаборатория в столицата. Резултатите се очаква да бъдат готови следващата седмица. И експерти и търговци обаче са скептични за наличие на "пипино вирус" при доматите от Полша, защото няма никакви признаци от визуална гледна точка.

Георги Янчев - търговец: Всеки път, когато купуваме домат, се издават сертификат от фирмата, която обяснява, че тя си продава домата. Освен фактурата ти дават и сертификат за стоката.

Ако зараза все пак бъде установена, цялата продукция и насажденията трябва да бъдат унищожени. Затова от асоциацията на оранжерийните производители настояват контрола по българските граници да бъде завишен за вносните плодове и зеленчуци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поезия под дъжда
Поезия под дъжда
Разрешават подслушване на лица в потенциална опасност
Разрешават подслушване на лица в потенциална опасност