Премиерите на страните от Вишеградската четворка се събраха днес на военен полигон край Варшава, за да отбележат 20 години от приемането на Полша, Чехия и Унгария в НАТО. Словакия влезе в алианса при следващото разширяване - през 2004 година - заедно с България и още 5 източноевропейски държави.

12 март 1999 година е датата, на която НАТО прие в редиците си първите три държави от бившия съветски блок в Европа - Полша, Чехия и Унгария. По този повод премиерите им - Матеуш Моравецки, Андрей Бабиш и Виктор Орбан, наблюдаваха учение на мотострелковаци край полската столица.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: Искаме да продължим да работим заедно със съюзниците ни за подобряване на нашата северноатлантическа, колективна, отбранителна система, за да навърши НАТО дори 100 години.
Командващият силите на НАТО в Европа: Сигурността на Балканите е много крехка

Командващият силите на НАТО в Европа: Сигурността на Балканите е много крехка

Командващият силите на САЩ и НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви на изслушване в комитета по въоръжените сили на американския Сенат, че сит...

На полигона край Варшава беше поканен и словашкият премиер.

Петер Пелегрини, министър-председател на Словакия: Членството ни към Европейския съюз и НАТО нямаше и продължава да няма разумна алтернатива. Но трябва да заздравим отношенията помежду си и да търсим общ език със съседите ни.
Премиерите на страните от Вишеградската четворка се събраха днес на военен полигон край Варшава
Премиерите на страните от Вишеградската четворка се събраха днес на военен полигон край Варшава © БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази опасения, че европейската сигурност е сериозно разклатена.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Ние всички сме защитници на нашата обща родина - Централна Европа! Благодаря на чешкия, полския и словашкия народ и на техните лидери, че изпратиха въоръжена помощ на южната граница на Унгария, когато тя беше щурмувана при мигрантското нашествие!

Президентите от Вишеградската четворка ще отбележат във вторник в Пражкия замък юбелийните годишнини от влизането на страните им в НАТО.