НОВИНИ

Вишеградската група с план за ЕС без скорости

Вишеградската група ще обяви собствени предложения за бъдещето на Европейския съюз на срещата на върха в Рим в края на март. Затова се споразумяха днес във Варшава премиерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Те се обявиха категорично за това страните в съюза да бъдат третирани еднакво и против разделенията на скорости в общността. Сред обсъжданите теми беше и тази за двойните стандарти по отношение на храните в Европейския съюз.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:06, 02.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Ден, след като председателят на Европейската комисия Юнкер очерта в Брюксел пет сценария за бъдещето на съюза на 27 те след напускането на Великобритания, премиерите от Вишеградската четворка се договориха за собствен план. В основата му ще е запазването на единството на съюза.

БЕАТА ШИДЛО, министър-председател на Полша: Всеки модел на бъдещо сътрудничество трябва да гарантира цялост и единство на общия пазар, Шенгенската зона и на самия съюз. Не сме съгласни с разделения в Европейския съюз и никога няма да се съгласим, защото това е най-краткият път към отслабването на Европа.
;

По другата обсъждана тема - качеството на храните в Източна Европа, унгарският премиер Виктор Орбан отново изрази възмущението си от двойните стандарти по отношение състава на хранителни стоки в по-бедните и в по-богатите страни от Евросъюза.

ВИКТОР ОРБАН, министър-председател на Унгария: Повдигнахме този въпрос, Европeйската комисия не реагира. Гражданите на Централна Европа са втора ръка граждани, когато става дума за качеството на храните. Нашите граждани се нуждаят от пълна информация за храните, които купуват в магазините.

Вишеградската група настоява Еврокомисията да изготви проектоправила за санкциониране на компании, които предлагат продукти от една и съща марка с различен състав в различните европейски страни - практика, която в момента не е незаконна, стига съставките да са надлежно описани върху опаковката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Европа въвежда правила за киберсигурност
​Европа въвежда правила за киберсигурност
139 деца, родители и педагози рецитираха заедно „Аз съм българче” в Русе
139 деца, родители и педагози рецитираха заедно „Аз съм българче” в Русе