НОВИНИ

Торбьорн Ягланд: "Висока оценка за усилията за съдебна реформа"

Генералният секретар на Съвета на Европа даде висока оценка на усилията на българското правителство за съдебна реформа и действията за подобряване на условията в затворите. Торбьорн Ягланд взе участие в конференция на високо равнище на министрите на правосъдието и магистрати. България е домакин на форума, като председателстваща Комитета на министрите на Съвета на Европа.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:42, 21.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Генералният секретар на Съвета на Европа даде висока оценка на усилията на българското правителство за съдебна реформа и действията за подобряване на условията в затворите. Торбьорн Ягланд взе участие в конференция на високо равнище на министрите на правосъдието и магистрати от страните-членки на Съвета на Европа, посветена на независимостта на съдебната власт. Форумът се провежда у нас, защото България председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Гаранции, че изпълнителната и законодателната власт зачитат актовете и достойнството на съдиите. Избягване на критики и политически мотивирани изказвания към съда. И още - гаранции, че прокурорите - не са подложени на натиск отвън или вътре в прокуратурата. Това са част от мерките от екшън-план на Съвета на Европа за независимостта и безпристрастността на съдебната система. В средата на април документът, беше одобрен от държавите-членки. Една трета от страните в Европа не могат да гарантират независимост и безпристрастност на съдебната си система и България е сред тях, посочи генералният секретар на Съвета на Европа.

Торбьорн Ягланд ген. секретар на Съвета на Европа: "Може да има остатъци от манталитета на миналото и днес. Може би някои магистрати все още си представят, че служат на държавата, а не на гражданите. Това е общ проблем в посткомунистическите страни. Процесът е труден, изисква време, но мисля, че България върви в правилната посока. За мен е ясно, че има твърда ангажираност към съдебната реформа и тя ще бъде придвижена напред".

Реформираме съдебната система от 25 години, но все още не сме там, където обществото очаква, отбеляза правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя заяви, че много от законовите промени, които сега се приемат в сферата на правосъдието, съвпадат с мерките от екшън-плана.

Екатерина Захариева, правосъден министър: "Каквито и конституционни и законодателни гаранции да приемем, ако не ги приложим на практика, ако не променим манталитета, това няма да бъде достатъчно".

На откриването премиерът увери чуждестранните гости, че полагаме големи усилия в сферата на правосъдието. Борисов заяви, че заедно с магистратите, министърът на правосъдието подготвя промени, които да отговорят не само на очакванията на българския народ, но и на препоръките на Съвета на Европа.

Бойко Борисов, премиер: "Мониторингът, който го има върху България, да го има върху всички съдебни системи, защото обикновено държавите, които са най-напред, с най-развита съдебна система, най-лесно признават своите грешки и какво трябва да се промени. Това трябва да е урок и за нас и пример за подражание".

В присъствието на Генералния секретар на Съвета на Европа, Екатерина Захариева подписа от името на България Истанбулската конвенция за насилието над жени и домашното насилие.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият закон за храните – в защита на родните животновъди
Новият закон за храните – в защита на родните животновъди
Нови правила за строеж на пътища
Нови правила за строеж на пътища