Британските депутатите се обявиха срещу задължителното носене на обувки с високи токчета на работа като част от налаганите от работодателите изисквания. Те настояват правителството да затегне правилата, за да не се допускат такива дискриминационни практики. Високите токчета влязоха в дневния ред на депутатите заради петиция, получила широка подкрепа.

През 2015 г. Никола Торп - рецепционистка в голяма финансова фирма, е отстранена от работа, защото се е явила с равни обувки и е отказала на шефовете си да ги смени с други с високи токчета. Младата дама създаде петиция за законови промени срещу сексистки правила във формалния дрескод. Петицията събра достатъчно подписи, за да бъде внесена в парламента.

Хелън Джоунс, депутат: "Разследването, което направихме, ни изуми. Открихме отношение, по-присъщо за средата на 19-ти век, отколкото за 21-ви. Под заплахата да ги уволнят, жените търпят болка през целия ден и носят дрехи, които са напълно неподходящи за естеството на работата им или предизвикват сексуални реакции."

Подобен натиск е забранен според британския Закон за равенството, приет още през 2010 г., но практиката показва, че той не се прилага еднакво за жените и мъжете и дамите често са дискриминирани.

Дан Матюс, банкер: "Мисля, че е нужно да има известни изисквания за облеклото. Не е удачно например да отидеш на работа по бански. На среща, пък се очаква да си с костюм и вратовръзка. В същото време не е редно да се задължават жените да носят високи токчета."

Въпросът има и друг аспект.

Шантал д'Офе, изследовател: "Не мога да хода на високи токове, защото имам проблем с гърба. Наскоро за среща с клиент например си купих елегантни ниски обувки. Високите токове не са полезни за здравето и трябва да са въпрос на личен избор."

Според медицината, високите токчета могат да причинят редица здравословни проблеми като артрит, плоско стъпало, гръбначни изкривявания.