Образованието продължава да е ценност за българина и се свързва с по-добър живот. Тревожно високо е нивото на потенциални емигранти сред най-младите българи. Това са част от изводите от проучването на изследователски център „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа".

80% от анкетираните смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Една четвърт от по-младите обаче не смятат така.

Над половината българи казват, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

Една трета от българите са съгласни, че в България могат да си подобрят жизнения стандарт, докато 62% са на обратното мнение.

Всеки четвърти българин обаче се замисля да емигрира от България. Малко над половината младежи между 18 и 29 години обмислят възможността да живеят извън страната.

61% от българите се страхуват да не станат жертва на престъпление. 17% са получавали обаждане от непознат, който им иска пари. Това означава, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците, като най-потърпевши са хората над 60 години.