НОВИНИ

Високопоставен генерал мина на страната на опозицията във Венецуела

Високопоставен генерал застана на страната на опозицията. Той призна опозционера Хуан Гуайдо за легитимен президент и призова военните да направят същото. Подкрепата на армията е ключова за държавния глава Николас Мадуро, който отказва да проведе избори. В много градове на страната отново имаше демонстрации за и против него.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:30, 02.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Армията във Венецуела все още е на страната на Николас Мадуро, но вече има важна промяна в нагласите, нещо към което се стреми противникът му Гуайдо, който се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент и се радва на голяма подкрепа сред населените.

Генерал от военновъздушните сили призна 35-годишния опозиционер за легитимен.

Генерал Франсиско Родригез, Военновъздушни сили на Венецуела: Аз съм генерал Франсиско Янез Родригез, директор на стратегическото планиране на висшето командване на Боливарските военновъздушни сили. Признавам депутата Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. 90% от въоръжените сили не подкрепят диктатора и застават зад венецуелския народ.

Генералът съобщи, че Мадуро държи на разположение два самолета. Изявлението му стана часове преди поредните демонстрации с искане за оставката на изолирания президент социалист. Не се съобщава кога и къде е направен записът.

Втори февруари е важен ден и за двата лагера в изпадналата в хиперинфлация Венецуела. На тази дата преди 20 години предшественикът на Мадуро Уго Чавес встъпи в длъжност, а днес изтича ултиматумът на Запада във Венецуела да се насрочат избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит рожден ден! Стоянка Мутафова на 97, отпразнува и 70 години на сцената
Честит рожден ден! Стоянка Мутафова на 97, отпразнува и 70 години на сцената
Великобритания е в очакване на най-мразовитата зимна нощ
Великобритания е в очакване на най-мразовитата зимна нощ