Висшият адвокатски съвет е категоричен, че нe може адвокатите да бъдат поставяни в ситуацията да са нещатни сътрудници на ДАНС, каквато опасност имало след промените в Закона за противодействие на изпирането на пари. Ръководството на адвокатурата ще настоява да не се нарушава принципът на адвокатската тайна. Ралица Негенцова и колегите й отговориха и на исканията за оставка.

Час преди първото заседание на работната група в Парламента, която заедно с представители на адвокатурата ще ремонтира поправките в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Висшия адвокатски съвет обясни защо е против част от разпоредбите.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: Следва изключително много да се обърне внимание за защита на адвокатската тайна. Като адвокатската тайна е нещо съвсем различно от професионалната тайна.
Илия Колчев, адвокат, д-р по национална сигурност в Пловдивския университет: Не можем ние да бъде поставени в положение на нещатни сътрудници на ДАНС. Това е, което в момента този закон ни вменява.

В отговор на адвокати, които искат оставката на Висшия адвокатски съвет заради това, че реагират след приемането на закона, стана ясно, че становище по промените е дадено още през 2016-а година.

Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет: Това становище е изпратено до директора "Финансово разузнаване" и ДАНС.

Според ръководството на адвокатурата проблемът ще бъде решен с нови поправки в Закона срещу прането на пари.

Адвокатската тайна остава гарантирана

Адвокатската тайна остава гарантирана

Адвокатската тайна е гарантирана въпреки влизането в сила на последните поправки на закона за мерките срещу прането на пари. Това стана ясно по време...