Висшият адвокатски съвет се обяви срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От адвокатския съвет искат от ВСС да прекрати настоящата и да насрочат нова процедура за избор на обвинител номер едно.

Висшият адвокатски съвет поиска процедурата за избор на главен прокурор да бъде прекратена. В своя позиция те заявяват, че Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България.

Подчертават също, че в концепцията му дори не е спомената адвокатурата, нито е разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че всеки има право на мнение.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Първо господин Гешев не е кандидат за председател на Висшия адвокатски съвет. И второто е, че всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, включително и тази на колегите от Висшия адвокатски съвет. Независимо дали тя е положителна или отрицателна. Висшия адвокатски съвет, след като е приел такава позиция, има процедура, тя ще бъде представена пред Висшия съдебен съвет.

Пълното Обръщение на Висшия адвокатски съвет може да прочетете тук.