НОВИНИ

​Висшият съдебен съвет няма да подава оставка

Това стана ясно след днешното им заседание. На него висшите магистрати излязоха със специална позиция, в която отхвърлиха вчерашното искане на ГЕРБ и Реформаторския блок ВСС да се саморазпусне. Искането дойде часове преди Еврокомисията да обяви официално годишния си доклад с критики за съдебната реформа. Вижте коментар по темата от Стоил Рошкев във видеото.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев Вера Александрова
18:04, 27.01.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

ВСС може да се разпусне само, ако сам реши да направи това. Народното събрание няма никаква правна възможност да окаже натиск за прекратяване на мандата му, независимо, че част от състава на съвета се избира от депутатите.

Димитър Гочев - бивш конституционен съдия: Няма процедура, няма механизъм,който да позволява НС да взима решение за разпускане на ВСС, освен ако в закона за изменение и допълнение на Конституцията, който беше приет съвсем наскоро, имаше преходна разпоредба в този смисъл. Но при липсата на такава преходна разпоредба не е възможно да се вземе някакво решение за разпускане на ВСС.

Проф. Емилия Друмева: Трябва да се внесе час по-скоро законопроект за изменение на Закона за съдебната власт и по този законопроект, който може да е съвсем кратък, който да засяга само преструктурирането, разделянето на двете колегии - съветът да се преструктурира и вече с новата си структура да функционира. Това предвижда изменението на Конституцията и е записано изрично черно на бяло.

Като човек от дълги години, свързан със съдебната система, Димитър Гочев си спомня, че от началото на демократичните промени у нас само един състав на ВСС успява да изкара докрай мандата си. Обикновено законови промени, прекратяват преждевременно работата му. Гочев смята, че е е нужно цялото общество да проявява нетърпимост към корупцията, но не трябва да се допуска вмешателство на една власт в работата на друга.

Димитър Гочев - бивш конституционен съдия: За мен това е нещо, което е в ущърб на стабилността на държавата, защото една група от хора решават, че ще разклатят един конституционен орган. Не може да застават по този начин.

Специалистите настояват внимателно да се четат и следват текстовете, записани в Конституцията, за независимостта на отделните власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 % искат разпускане на ВСС
Над 60 % искат разпускане на ВСС
Властта: Отчетеното от ЕК е обективно отражение на свършената работа
Властта: Отчетеното от ЕК е обективно отражение на свършената работа