НОВИНИ

Висшият съдебен съвет няма да поднови процедурата за избор на председател на ВАС

Висшият съдебен съвет реши, че няма да обяви нова процедура за председател на Върховния административен съд. На следващото заседание ще бъде прегласувана кандидатурата на Георги Чолаков. Това решиха членовете на ВСС след два часа дискусия. Преди седмица, в първия им работен ден, президентът върна предложението за назначаване на Георги Чолаков на поста, който беше избран от предишния съвет с 20 гласа - срещу 5 за опонента му Соня Янкулова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова оператор: Лъчезар Ораков
17:38, 12.10.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Основният спор в двучасовата дискусия беше дали новият съвет трябва да довърши висящата процедура или да обяви нова. С 18 гласа беше решено, че първо трябва кандидатурата на Чолаков да се прегласува.

Само трима настояваха, че изборът трябва да започне отначало - председателят на ВКС Лозан Панов и избраните от съдиите Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Цветинка Пашкунова - член на ВСС: Членовете на този състав на съвета са били лишени от възможността да изслушат кандидата, да зададат въпроси по данни, които са налични около неговото кариерно израстване, професионална квалификация и опит, имотно състояние.

Панов посочи, че президентът съзнателно е изчакал смяната. Той даде пример - с връщането на избора на Бойко Рашков за главен прокурор, когато новият ВСС обявява нова процедура. Чуха се възражения, че не могат да гадаят какво е имал предвид държавният глава, а по време на казуса с Рашков са действали други законови норми. Повечето от членовете на съвета бяха на мнение, че законът ги задължава да прегласуват. Тази позиция защитиха сегашният председател на ВАС Георги Колев, представляващият Боян Магдалинчев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров: Законът не разглежда съветът като съвет 1,2,3... Моето становище е, че процедурата не е приключила и трябва да продължи с прегласуване отново кандидатурата на този кандидат.

Съветът реши да даде възможност на Георги Чолаков да се яви, за да могат да се запознаят с него и с идеите му, и ако искат да зададат въпроси. Георги Колев предложи да бъде поканен веднага. На това остро реагира Цветинка Пашкунова - че не са имали време да се подготвят и ще оставят впечатление, че решението е било предрешено. Преди дебатите от писмо на Чолаков стана ясно, че той има готовност да се яви още на днешното заседание.

Тоест той е очаквал, че ще се стигне до това решение?

Боян Магдалинчев: Не мога да ви кажа. Аз ви казвам, че сутринта получихме писмо, че има готовност ако се стигне до такава процедура.

- Има ли шанс според вас да получи 2/3-ти?

- Не мога да ви кажа дали има шанс или не. Предполагам, че сте слушали и гледали, че имаше много различни тези.

Чолаков ще бъде поканен за следващото заседание, ако Георги Чолаков отново събере 2/3-ти подкрепа, Висшият съдебен съвет пак ще го предложи на президента за назначаване и Радев не може да го върне втори път. Ако обаче получи по-малко от 17 гласа - изборът ще трябва да започне отначало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детските градини в Благоевград отварят врати и за родители
Детските градини в Благоевград отварят врати и за родители
Дванадесетокласник от НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ издаде първата си стихосбирка
Дванадесетокласник от НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ издаде първата си стихосбирка