НОВИНИ

Висшият военен съвет в Турция се събира за първи път след опита за преврат

Висшият военен съвет на Турция, който отговаря за назначенията и уволненията във въоръжените сили, се събира за първи път след опита за преврат на 15 юли. Очаква се да бъдат обявени големи промени в ръководството на армията.

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 28.07.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Турските власти съобщиха, че след неуспешния опит за преврат в нощта на 15 срещу 16 юли са били уволнени над 2400 военни. В това число влизат 149 генерали и адмирали, включително 87 от сухопътни войски, 30 от военновъздушните и 32 от военноморските сили. Правителството реши да закрие десетки медии, включително 45 вестника и 16 телевизии. Хиляди турски граждани бяха арестувани по подозрения във връзки с превратаджиите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази безпокойство по повод ограничаването на свободата на словото в южната ни съседка и вълната от масови арести. Той е изразил опасенията си в личен разговор по телефона с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Фархат Хак, говорител на Бан Ки-Мун: "Генералният секретар разбира, че страната се оказа в извънредна ситуация след опита за преврат и изразява надежда, че въпреки това Турция ще спазва своите задължения да признава изконните човешки права".

Държавният департамент на Съединените щати също изрази тревога от новините за задържане на турски журналисти. Говорителят на федералното ведомство Джон Кърби заяви, че макар Вашингтон да разбира необходимостта Турция да арестува извършителите на неотдавнашния опит за преврат, лишаването на журналисти от свободата им е "тревожна тенденция", която възпрепятства политическите дискусии и нарушава човешките права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалиха обвиненията срещу трима полицаи, убили чернокож в САЩ
Свалиха обвиненията срещу трима полицаи, убили чернокож в САЩ
Феновете, които нападнаха момче с брадви, остават в ареста
Феновете, които нападнаха момче с брадви, остават в ареста