НОВИНИ

Пет местности, които си заслужава да посетите на Витоша

За седма поредна година Витоша е по-достъпна за търсещите летен туризъм и почивка. Три на брой автобусни линии отново превозват безплатно туристи. С тях може да пътуват пешеходци и велосипедисти всяка събота и неделя до началото на есента – 24 септември 2017 г. Инициативата цели да намали вредните емисии в столицата и да насърчи хората да прекарват повече време в планината.

Росица Белева
от Росица Белева
16:01, 10.08.2017
34123
Чете се за: 02:13 мин.
У нас
Пет местности, които си заслужава да посетите на Витоша

А полите на Витоша са истинско спасение от летните горещини. Изобилстват и от прекрасни места за отдих и развлечение. Познаваме Витоша като място, където деца и възрастни се разхождат и наслаждават на приказни места като Боянския водопад, местността Комините, резерват Бистришко Бранище, Златните Мостове, карат ски в района на х. Алеко или Ветровала, а други се стремят към заветния Черни Връх.

Байк, парапланеризъм, фрийрън, катерене и яздене са част от заниманията, които най-често се практикуват на Витоша. А тези, които не притежават необходимата доза спортен дух, могат да намерят място за отмора и почивка сред природата или в някоя хижа. Природен парк Витоша е богат и на културно-исторически забележителности.

Пет местности, които си заслужава да посетите на Витоша

Дендрариумът

Също е много любимо място за излети, особено за децата заради изградените атракции. Въженият парк “Парк на предизвикателствата Дендрариум” е място, което все повече набира популярност за различна почивка през горещите уикенди. Паркът се намира на разклона на пътя за “Копитото” и “Златните Мостове”. Любимият за много хора Дендрариум привлича туристи и семейства с деца със своите езера, беседки, алеи и разбира се, ботаническата градина от дървета.


Железница

Далеч от градския шум и близо до прекрасна природа. Само за няколко минути село Железница може да ви даде спокойствие и прохлада. Това е предпочитано място за много летовници заради термалната вода, която извира в района, реката и обособените около нея места за пикник.


Хижа „Алеко”

Районът около хижа „Алеко” е обособен като ски-център, но и през лятото се радва на огромен брой посетители. Това е първата туристическа хижа, построена на Витоша. Тя е и най-големият паметник в тази планина на родоначалника на туристическото движение в България - Алеко Константинов. Барелефът му e поставен на южната стена на метеорологичната станция на Черни връх. Хижата се намира в местността Масловица на Витоша, в североизточното подножие на вр. Малък Резен.


Златните мостове

Не си представяйте, че някой е решил да построи мостове от чисто злато. Това е местност с огромните овални каменни блокове по широкото корито на реката. Повечето морени, са покрити с жълтеникави лишеи, които, огряти от слънцето, придобиват златист цвят. Това е едно от обясненията за наименованието на местността. Други свързват името с наличието на златоносен пясък в реката, което също е факт. Местността впечатлява и с огромните смърчови дървета, вековния бук и красивите брезички.


Черни връх – първенецът на Витоша

Местността Златни мостове е един от най-често използваните изходни пунктове към Черни връх (разстоянието е с дължина 8.5 км, което се преодолява за около 2 ч. 30 мин., като се минава през х. „Кумата”, м. Конярника и заслон Самара). След прехода спокойно може да починете в чайната на върха, където чаят е страхотен, а гладните могат да хапнат и някоя супа. През лятото върхът се превръща в най-хубавото място на света, там градусите едва достигат 20.


Не губете време, автобусите от „Зеления линия Витоша” пътуват само през лятото, всеки уикенд от 8 и 9 часа, с начална спирка стадион "Васил Левски". Връщането в обратна посока е в 17 и 18 часа от „Златните мостове”.

Ако сте решили да карате колело, трябва да хванете велолиниите. Първата е от Зоопарка и ще стига до хижа "Алеко". Втората от булевард "Г. М. Димитров" до село Железница. Двете велолинии ще се движат от 8:20 ч. и от 10:30 ч. от началните спирки.

През останалите часове от деня пътуващите до „Златните мостове” могат да използват и платения градски транспорт. Дотам има допълнителна линия само за събота и неделя и ще се движи през половин час. Тя ще пътува до средата на септември.

Това е автобусната линия 163, която дублира 63-та линия, но спира на най-натоварените спирки по маршрута.

Подробна информация за транспортните услуги на Столичния градски транспорт ще получите от сайтa на Центъра за градска мобилност.

Ако още се чудите накъде да тръгнете, следвайте "зелената линия" към Витоша - естественият избор на софиянци за почивка през горещите летни дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Недопустимо е да се събира такса празен стол
Николина Ангелкова: Недопустимо е да се събира такса "празен стол"
В няколко града има звена за противодействие на телефонните измами
В няколко града има звена за противодействие на телефонните измами