НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева участва в петата световна асамблея на жените

Вицепремиерът Екатерина Захариева участва в Токио в петата световна асамблея на жените. Форумът беше открит от японския премиер Шиндзо Абе, а акцент в дискусиите беше ролята на жените в променящото се и високотехнологично общество, в управлението, в превенцията на конфликти и в регионалното развитие. Пред тях японският премиер Шиндзо Абе изтъкна нарастващата роя на жените в японското общество и факта, че за последните 6 години от неговото управление 2,8 млн. жени са се присъединили към държавната администрация.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:52, 23.03.2019
Чете се за: 01:13 мин.
По света
Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: Японската икономика има ръст от 10 на сто и това се дължи на жените. Преди 6 години помолих всички компании в Япония да назначат поне една жена директор, но това не е достатъчно. 2,7 пъти са се увеличили от тогава жените в ръководствата на предприятията и в частния сектор.

В рамките на общ панел с върховния представител на ООН за правата на човека и президента на Токийския университет, българският вицепремиер Екатерина Захариева цитира данни на световната банка, според които страната ни има 95 от общо 100 точки по права на жените в света. А като най-важно послание на този форум тя посочи възпитането на момчетата и момичетата в семейството и в училище за техните равни права.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Равна възможност за достъп до образование, за работа, за едно и също възнаграждение. Защото все още в ЕС най-демократични има 30% разлика във възнагражденията на мъжете и жените в една и съща професия, а понякога и в една и съща компания.

Захариева обаче подчерта, че все още жените по света имат три четвърти от правата на мъжете и световната икономика губи от това 160 трилиона долара. Все още 130 млн. момичета няма да влязат в класната стая само защото са се родили жени.

Но бяхме аплодирани няколко пъти днес България е добър пример в това отношение. Ние сме на първо място по студенти жени в аз ти сектора почти 33% при средно за Европа.

26.7 процента от ИТ инженерите и 52 на сто от учените в България също са жени, което е много повече от средното ниво за Европа, подчерта още вицепремиерът.

Пред БНТ Мис Япония Земя посочи и важната ролята на жените за опазването на планетата.

Мио Танака - Мис Япония-Земя 2018: Бях избрана да нося тази корона на световния конкурс във Филипините именно заради моята кауза за защита на природата от замърсяване.

Верни на традициите японските домакини представиха днес пред участниците във форума и елементи от традиционната си култура и ръчно изработени кимона. Модели бяха принцесите на вишните сакура, чието цъфтене по това време на годината води хиляди туристи от цял свят в страната на изгряващото слънце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално - от днес казахстанската столица вече се нарича Нурсултан
Официално - от днес казахстанската столица вече се нарича Нурсултан
Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит
Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит