Заместник министър-председателят по икономическата и демографската Марияна Николова откри новия шестседалков лифт "Мартинови бараки експрес" в Боровец, съобщиха от правителствената пресслужба. Новият лифт е с увеличен капацитет до 3000 човека/час при досегашен капацитет 1560 човека/час. Той заменя предишния четириседалков по съществуващата линия.

Съоръжението е с иновативна технология и със значително увеличение на скоростта, което позволява изкачването от долна до горна станция да става само за 3,5 минути.

"Новото лифтово съоръжение ще подобри качеството на услугата за посетителите“, заяви вицепремиерът. Николова отбеляза, че кандидатурата на София за домакин на Младежката зимна олимпиада 2024 г., която беше одобрена от Столичния общински съвет, ще се отрази и на Боровец.

"Имаме намерение част от дисциплините да бъдат тук, което ще е възможност за Боровец отново да се заяви на международната сцена", посочи Николова.

Тя подчерта, че страната ни има все още неизползван потенциал в тази посока, но това трябва да става в унисон с концепцията за устойчиво развитие, при стриктно спазване на законодателството процедури.