НОВИНИ

Вицепремиерът Томислав Дончев за икономическата 2016 г

Растеж над 4 % - това е висока цел! Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пожеланията за 4.5% ръст на брутния вътрешен продукт на страната през тази година. - Всъщност, този растеж - икономическият е не много по-различен от другия растеж - на културите. Доколкото за него са необходими две неща. Важно е климата, това е безспорно важно, но са важни и грижите на стопанина. Ние това, върху което можем да влияем - това са грижите на стопанина, - обобщи вицепремиерът.

вицепремиерът томислав дончев икономическата 2016
bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 06.01.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Вицепремиерът не се ангажира с прогноза какви ще са цените на горивата. "Трудно е да се пророкува", предупреди Томислав Дончев, посочвайки, че цената на петрола зависи и от политическите процеси в Близкия изток, които са трудно прогнозируеми.

Чакат се резултатите от секторен анализ на българския пазар - дали е достатъчно конкурентен и дали предлага най-добрите условия за клиента, каза Томислав Дончев. Този анализ трябва да бъде изготвен от Комисията за защита на конкуренцията. И ако България не може да влияе на външните фактори, то може да влияе на състоянието на вътрешния пазар, каза още Томислав Дончев. той посочи като допълнителен благоприятен фактор ниската цена на еврото, която благоприятства износа.

Вижте цялото интервю с вицепремиера Томислав Дончев в предаването "Денят започва"

- Един от моторите на растежа през 2015 беше експортът, който нарастна ... вероятно над 12 % ще излезе на годишна база, - изтъкна вицепремиерът и добави: - Това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление.

Според Дончев, цената на тока не би трябвало да расте до въвеждането на напълно либерализирания пазар. Той все пак уточни че това зависи от КЕВР, но посочи, че "интересният въпрос е какво ще се случи след либерализацията. По отношение на реалния потребител няма опасност либерализацията да се случи в отоплителния сезон и това не е случайно".

Томислав Дончев, вицепремиер: Практиката показва и опитът на други държави, че след въвеждането на свободния пазар обикновено има едни флуктуации на цените докато пазарът се намести. Надявам се това да трае кратко... - икономическата логика показва, че когато има свободен, либерален пазар от това винаги печели потребителят. Първо, той може да избира и второ, цената винаги е по-добра.

Що се отнася до различните кризисни ситуации, които се развиват близо до България, Томислав Дончев каза, че изкуството на управлението е да се минимизират потенциалните щети и рисковете и да се търсят ползите. Управлението през последните години е съвсем различно задача от тази, която е била преди защото няма исторически аналози.от които да се поучим, смята вицепремиерът. Запитан конкретно са влошените отношения между Русия и Турция, Дончев каза

- Мисля, че нито една криза, която е в близост до нашите граници няма как да ни донесе ползи. Особено когато говорим за държави, с които България има или съседски или близки отношения.

Той допусна, че е възможно в краткосрочен план да има някакви ползи, но не може да се развиват устойчиви проекти, каквито са например в енергетиката (а там по правило са дългосрочни проекти за десетилетия напред) от една кратковременна криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските полярници на прага на базата в Антарктида
Българските полярници на прага на базата в Антарктида
Калофер! Мъжкото хоро във водите на Тунджа!
Калофер! Мъжкото хоро във водите на Тунджа!