НОВИНИ

Томислав Дончев: По време на европредседателството се очаква да бъдем лидер

В студиото на "Денят започва" вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че работата на опозицията е да критикува и подозрително би било опозицията винаги да е съгласна. Но едва ли точно този нерационален тон, базиран кога на истински, понякога на неистински аргументи, ще доведе до алтернативната визия на България. Каквато претенция трябва да има всяка опозиция. По време на председателството се очаква да бъдем лидер, каза още Дончев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 22.11.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Томислав Дончев - вицепремиер: "Ако очаквате всички представители на различните участници в коалицията да говорят в един и същи тон - това е невъзможно, дори е подозрително. В една коалиционна форма на управление подобни нюанси са нормални. Въпросът е на структурно ниво, те да не правят управлението невъзможно. Колкото и да сме различни, какъвто и интензивен дебат - публичен, полупубличен да е имало, това не е попречило на кабинета да си върши работата".

Кохезионната политика е политиката по сближаване, обясни Дончев. Причината България да получава европейско финансиране е свързана с ангажимента, особено на по-старите и богати членки, да инвестират в сближаване, в свързаност. Логиката идва от общия пазар. Следващите преговори ще влязат в зряла фаза през периода на българското председателство и вицепремиерът не очаква те да са леки. Сега ще отекват последиците от бежанската криза и от Брекзит. За Дончев най-големият проблем са политическите последици от излизането на Великобритания - как да се чете този сигнал вътре и вън от Европа.

Томислав Дончев: Ние очакваме ЕК да излезе с предложение за бюджет, да излезе с предложение за кохезионен пакет около май месец. В този смисъл ролята на нашето председателство се дели на две. Първо преди май месец ние трябва да организираме по най-добрият начин дискусията с държавите членки, с парламента, с всички други ключови участници и да сме в състояние да представим на комисията вижданията и очакванията на всички. След май месец задачата ни е да тестваме, да сондираме първите реакции след предложението на комисията.

По време на председателството се очаква да бъдем лидер, смята той. Според него успех за нас ще е ако успеем да сближим раздалечените позиции. Той е уверен, че имаме достатъчно опитни експерти и политици.

;

Дончев обясни, че вътре в управляващата коалиция има диалог. Според него, няма как да няма нюанси, защото става дума за различни партии, които са се явявали поотделно на избори. Въпросът е на структурно ниво да не правят трудно и невъзможно управлението. Въпреки различията, не се пречи на кабинета да си върши работата, уверен е вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зорница Русинова: Одобрени са 80 млн. лева за справяне с безработицата
Зорница Русинова: Одобрени са 80 млн. лева за справяне с безработицата
Светлозар Лазаров: Трябва единна система за сигурност в Европейския съюз
Светлозар Лазаров: Трябва единна система за сигурност в Европейския съюз