Според Илияна Йотова страната ни не е намерила достатъчно смелост и професионалисти, за да иска настоятелно промяна в Дъблинското споразумение в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По думите на вицепрезидента е нужна промяна на формулата, която предвижда бежанците да бъдат връщани в първата европейска държава, в която са били регистрирани. Йотова изтъкна, че страната ни не може да се справи с посрещането и интегрирането на тези хора, които и не желаят да останат в България.

Тя изрази мнение, че Западните Балкани ще бъдат приоритет и на Австрийското председателство, но само заради миграционния въпрос. Според нея Софийската декларация от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани всъщност е крачка назад в процеса на евроинтеграция на тези държави.


Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Дали Австрия ще бъде заинтересувана от темата Западни Балкани? Да, ще бъде заинтересувана, само че не от гледната точка на това, което България сложи като приоритет - развитието на тези страни, повишаването на стандарта на хората в тези държави, политическото разширяване един ден на Европейския съюз. Австрия ще свие цялата тази тема Западни Балкани само в сферата на сигурността.