Държавата не беше на мястото си по време на овладяването на кризата с чумата по животните в странджанските села. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите й, от тук нататък действията на властите в района трябва да продължат при пълна прозрачност, тъй като до момента хората не са били достъчно информирани защо животните им се избиват.

Илияна Йотова, вицепрезидент: При такива кризи беше важно да се свика дори извънредно заседание на парламента, да се изслушат министрите, да се изслушат ръководството на БАБХ или поне ресорната комисия. Защото хората, когато видят ангажимента, публичния ангажимент на държавата, когато видят, че някой живее и мисли за решаването на техните проблеми, ще бъдат много по-спокойни. За мен държавата не беше на мястото си!
Зам.-министърът на земеделието: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Зам.-министърът на земеделието: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Ще спази ли властта обещанието да обезщети животновъдите след масовата евтаназия на добитък в Ямболска област - гост по темата в "Денят започва" беше...

Междувременно, на петия ден от акцията по умъртвяването на животните в Шарково обстановката в селото е спокойна. Днес там няма ветеринари и полицейски екипи.

Пред станалата известна ферма на баба Дора все още има хора от Шарково и съседните села, за да пазят козите й. Фермери се организират и за участие в протест в София в сряда.

Жителите на Шарково са притеснени за качеството на водата, защото умъртвените животни са заровени над селото.

Комисия на ЕК идва днес, за да провери действията на БАБХ заради чумата

Комисия на ЕК идва днес, за да провери действията на БАБХ заради чумата

Експертна мисия на Европейската комисия идва днес, за да провери дали Българската агенция за безопасност на храните се справя достатъчно добре с мерки...