НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи уверение от най-високо ниво , че правата на българското малцинство в Албания ще бъдат гарантирани. На срещите ѝ с президента, премиера и председателя на парламента в Тирана беше заявено, че няма никакви пречки за българите в Албания да изучават майчиния си език. Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Албания.

Вера Александрова
от Вера Александрова Любен Бързаков
19:10, 14.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Албания призна българското национално малцинство с приемането преди месец на Закона за малцинствата. Сега е важно да се направят и следващите крачки ,които да помогнат на нашите сънародници да продължат да пазят езика, културата и традициите си.

Илияна Йотова постави категорично въпроса за създаване на необходимите условия, за да може нашите сънародници да изучават български език.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: За мен беше много важно да получа гаранция, че ще се изучава български език в местата, където има достатъчен брой деца с по-компактно население от български произход. Ще се разработват механизми за включването на българския език в средното училище, не само съботно неделните училища, такива, каквито ги познаваме по нашата образователна система.
Грамоз Ручи, председател на парламента на Албания: Аз уверих вицепрезидента, че няма нито политическа, нито законова и административна пречка да се даде възможност на българското малцинство да изучава майчиния си език.

На срещите с президента , премиера и председателя на парламента е обсъден и въроса за създаване на български културни центрове в Албания. Домакините са предложили представители от българската общност да участват в изработването на нормативните документи за малцинствата, за да бъдат защитени максимално техните права.

Тирана очаква подкрепа по време на българското председателство за започване на преговорите по същество за членството ю в ЕС.

Илир Мета, президент на Албания: България като дългогодишен член на ЕС и като страна от региона,която познава живота и проблемите в нашите страни, би спомогнала много за напредъка на нашия регион. Сигурни сме, че по време на председателството България ще направи всички възможно за европейската перспектива на Балканите.

По-късно тази вечер вицепрезидентът се срещна с представители на българската общност в Албания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
55-годишен миньор почина след инцидент в рудник „Ораново“ край Симитли
55-годишен миньор почина след инцидент в рудник „Ораново“ край Симитли
Учебният театър на Пловдивския университет постави начало на театралния сезон
Учебният театър на Пловдивския университет постави начало на театралния сезон