Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна в столицата на Турция, Анкара, в опит да осигури примирие за прекратяване на турската офанзива в Сирия.

© БГНЕС

Държавният секретар Майк Помпео пристигна по-рано в отделен самолет. Предстои двамата да се срещнат с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Вчера обаче турският президент заяви, че среща няма да има. „Няма да се срещна с тях. Те ще имат среща с колегите си. Ще разговарям, само ако дойде Тръмп”, заяви Ердоган пред медиите.

Пенс и Помпео пристигат в турската столица, за да договорят прекратяване на огъня в Северна Сирия между Турция и кюрдските отряди за защита на населението (YPG). Ердоган отказва да го направи, докато кюрдската милиция продължава да пребивава в планираната от Турция зона за сигурност по протежение на границата. В речта си пред парламента той отхвърли всякакви опити за посредничество, тъй като „Турция няма да преговаря с терористична организация“.

След началото на турската операция в Северна Сирия, САЩ призоваха за незабавното й прекратяване. Администрацията на Тръмп се опита да окаже натиск върху Анкара и с наказателни санкции.

Ердоган: Няма да има преговори. Операцията ще бъде доведена до край

Ердоган: Няма да има преговори. Операцията ще бъде доведена до край

Реджеп Ердоган обвини западните държави в двуличие заради критиките срещу операцията "Извор на мира". Той отново заяви, че офанзивата няма да приключи...