Американският вицепрезидент Майк Пенс е в Черна гора. Той присъства на среща на върха в Подгорица с участието на представители на осем страни членки и наблюдателки на Адриатическата харта.

© БТА

Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна в Подгорица, където бе посрещнат от черногорския премиер Душко Маркович и съпругата му. Пенс дойде в Подгорица от Грузия, а преди това беше в Естония. Той е най-високопоставеният американски политик, който посещава Черна гора. За Майк Пенс това е и първо посещение в региона.

В Подгорица той ще се срещне с представители на страните членки и наблюдателки на Адриатическата харта, основана през 2003 г. под покровителството на САЩ с цел да координира дейностите в подкрепа на страните кандидатки за членство в НАТО. Черна гора е най-новата членка на НАТО, която се присъедини към Алианса тази година.

Македония, която е председател на Адриатическата харта, заедно с Черна гора ще бъде домакин на срещата.

Официалната част на срещата ще започне в 13 часа местно време /14 часа българско/ с обръщения на македонския премиер Зоран Заев и черногорския му колега Душко Маркович като съпредседатели, и на Майкъл Пенс като гост.

В срещата ще участват още премиерите на Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, а страните наблюдателки ще бъдат представени от министър-председателите на Сърбия, Косово и Словения.

След откриването ръководителите на делегации ще имат двустранни срещи с Майк Пенс. По време на работната сесия на срещата ще бъдат обсъдени темите "Интеграционните процеси в региона" и "Ролята и приносът на Адриатическата харта за регионалната и глобалната сигурност".

По време на посещението си в Черна гора американският вицепрезидент Майк Пенс ще има среща и с президента на страната Филип Вуянович.