НОВИНИ

Вицепрезидентът откри в САЩ две плочи за спасяването на българските евреи

Две паметни плочи за спасяване на българските евреи бяха открити от вицепрезидента Илияна Йотова в Лос Анджелис, в музеите на Холокоста и на толерантността. На церемонията присъстваха оцелели от Холокоста и техни близки.

Надежда Василева
от Надежда Василева
07:38, 04.03.2019
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Паметна плоча в центъра на Лос Анджелис ще напомня приноса на българите, рискували живота си, за да спасят хиляди други човешки животи.

Историята на този музей започва през 1961 г., когато няколко човека от Холивудската гимназия разбират един за друг, че са сред оцелелите от Холокоста. И имат снимки и дрехи от концентрационните лагери.

Решават да създадат музей, който да разказва историите за смъртта и за оцеляването. Маир, бащата на Изабела, e сред спасените.

Изабела Мешуам-Арнаудова: За него 9 март беше вторият му рожден ден. Цял живот е казвал, че това е моментът, в който се е спасил и живее втори живот. Той разказва как на неговите родители са разрешили да си купят няколко метра плат, с който е трябвало да ушият торби, в които да съберат най-важните си неща. Те вече са били в списъци, били са ушили торбите, приготвили са багажа си. И са били готови да заминават, без да знаят точно накъде.

Помогнали им хора от Кюстендил, които разбрали какво се случва с македонските евреи. Вицепрезидентът Илияна Йотова цитира данни от проучване, според което едва 50% от хората по света са чували за Холокоста. И призова да не се допуска злоупотреба с миналото и пренаписване на историята.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Няма как да не сме горди, името на България е записано със златни букви в историята на спасяването на евреите по време на Втората световна война. Ужасяващите истории, които знаем от разказите са нищо в сравнение с това, което се е случвало 40-те години на миналия век. Не само политици и общественици, обикновени българи са се застъпили за това влаковете на смъртта да не потеглят към концентрационните лагери. Днес нямаме право да мълчим. Нямаме право ксенофобията, популизмът, национализмът отново да взимат връх. Да отричат всеки, който е различен от нас.

Оцелял от Холокоста е и Рам Алкалай.

Рам Алкалай: Аз се родих в България, София.

Бил бебе, когато започнали да събират евреите, за да ги пращат в лагери.

Рам Алкалай: Аз оцелях благодарение на българския народ. Баща ми беше принуден да работи за железниците, които откарваха евреите от Гърция към Германия и Полша. Чувал ги да плачат и да молят за помощ, но не е могъл да направи нищо.

Майк е разказал в книга за невероятната история на неговото семейство.

Майк Шипол: Баща ми е роден в Рига, а майка ми в Полша. Те оцеляват, минавайки през 7 лагера.

В детския мемориал в Музея на Холокоста, хората поставят в стената листчета с послания към загиналите деца. Вицепрезидентът също написа своето, към момиче от Париж.

Илияна Йотова: Бих искала моята България да спаси и теб.

Музеи, паметни плочи и истории, с които миналото учи бъдещето, че не трябва да бъде забравяно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се интензивен трафик в последния почивен ден
Очаква се интензивен трафик в последния почивен ден
Най-малко 23 жертви на торнадо в Алабама
Най-малко 23 жертви на торнадо в Алабама