Истанбулска конвенция предизвика множество реакции и днес.

Вицепрезидентът Йотова я подкрепи, БСП - не, а омбудсманът Мая Манолова определи кампанията срещу конвенцията като „трудно обяснима“.

© Архив

Истанбулска конвенция предизвика множество реакции и днес. Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства решението на правителството за конвенцията, като посочва във Фейсбук , че основното, което тя защитава, е равноправието между двата пола. Според Йотова най-важното в Конвенцията е реалната защита на жени, които са жертви на насилие, а по думите ѝ според статистиката такава е всяка трета жена в Европа. Вицепрезидентът заявява, че твърдо стои зад жените-жертви на насилие и е убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема.

В същото време от БСП не подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на партията.

От там уточняват, че БСП винаги е била против насилието над жени и деца и е за равнопоставеност на мъжете и жените, но няма как да приеме редица текстове от конвенцията като „Социален пол“ и включване на „учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола“.

Отбелязват също, че няма автоматично задължение на държавите членки на Европейския съюз да ратифицират дадена конвенция. Според БСП внасянето от правителството на Истанбулската конвенция минира възможността да се търси единение по важни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. От БСП призовават правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС.

Какво пише в Истанбулската конвенция?

Какво пише в Истанбулската конвенция?

Обсъждането на Истанбулската конвенция предизвика остър дебат в политическите среди като дори от Патриотичния фронт излязоха с нарочна декларация, в к...

Според омбудсмана Мая Манолова кампанията срещу Истанбулската конвенция, която се развива в момента, е трудно обяснима. Тя пита дали тези, които се обявяват против конвенцията толерират домашното насилие. Манолова посочва, че в становище до Министерството на правосъдието е подкрепила внасянето на конвенцията, но само след направени промени в националното законодателство, които трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо.

Според омбудсмана, по този начин институциите ще успеят да разсеят страховете в обществото и ще осигурят адекватна защита на жертвите на домашно насилие. Манолова смята, че така България ще ратифицира Истанбулската конвенция с вярата на цялото общество, че насилието срещу жените и домашното насилие не бива да бъде толерирано, а трябва да бъде категорично осъдено.

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Една от точките в дневния ред на министрите е свързана с приетото от правителството проектопостановление за ратифициране от НС на т.нар Истанбулска ко...