Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с представители на българската общност в Братислава. Йотова е на 4-дневна обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий.

© БТА / АРХИВ

Йотова каза пред българи в словашката столица, че има амбицията да бъде създаден международен институт за българския език по примера на страни като Франция и Испания. Това може да помогне за изучаването на родния език и запазването на традициите и културата на българските общности зад граница. Тя посочи също, че продължава работата по изграждането на интернет платформа, на която българите в чужбина да поставят своите въпроси.

Вицепрезидентът отбеляза, че има над 400 български неделни училища по света, но все още не могат да бъдат решени проблемите с техните сертификати. Илияна Йотова каза също с пътуването по стъпките на Кирил и Методий показва на европейските партньори откъде е тръгнало нашето духовно начало.

Визита на вицепрезидента Илияна Йотова в Чехия и Словакия

Визита на вицепрезидента Илияна Йотова в Чехия и Словакия

Българи от различни градове в Европа участваха в тържественото честване на Светите братя Кирил и Методий в чешкия град Микулчице. Вицепрезидентът Илия...