НОВИНИ

Вицепрезидентът ще настоява за защитата на правата на тракийските бежанци

Вицепрезидентът Илияна Йотова пое ангажимента да съдейства да се възобнови работата на смесената българо-турска комисия, чиято задача от наша страна е да защити имуществените права на тракийските бежанци от Одринска Тракия. Това стана по време на традиционното годишно национално събиране на тракийските българи, което се проведе вчера и днес в Свиленград.

Весела Смилец
от Весела Смилец
20:03, 30.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Вицепрезидентът заяви, че ще е гарант за това, в комисията българската страна да постави за решаване конкретни въпроси и че ще поиска проблемът за обезщетяването на тракийци и възстановяване на справедливостта към тях да бъде сред приоритетите на България по време на председателството на ЕС. Тя припомни, че България смята за неизпълнено задължението на турската страна по допълнителния протокол от Ангорския договор от 1925 г., който предвижда компенсации за прогонените със сила от земите си в Източна Тракия българи. Договорът не е денонсиран и никой не го е изменял. Нещо повече, на няколко пъти препотвърждаван, допълни Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: "От 10 години насам Европа настоява въпросът с имуществените права на тракийските бежанци да бъде решен. Та първата резолюция като бивш евродепутат я помня добре от 2008 г. Оттам нататък, уважаеми приятели, държавата е в дълг. Не се възобновява проблемът и даже не стои на дневния ред на официални посещения, на преговори и разговори. Това, уважаеми скъпи приятели, е отстъпление. Отстъпление дори не толкова за имущество, а от национален дълг и чест".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Киркоров пред БНТ: Чувствам се на 18 г.
Филип Киркоров пред БНТ: Чувствам се на 18 г.
В Унгария задържаха българин за трафик на бежанци
В Унгария задържаха българин за трафик на бежанци