Вицепрезидентът Илияна Йотова се поклони пред частица от мощите на Свети Кирил в катедралата в словашкия град Нитра. Тя е на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Репортаж от Словакия на специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Най-древният град в Словакия, с най-голямата крепост. Подобно на Рим, градът се простира върху 7 хълма.

Наричат Нитра словашкият Витлеем. Това е един от центровете на Велика Моравия.

В катедралата се съхранява частица от мощите на Свети Кирил.

Йозеф - секретар на епископа на Нитра: Те са тук най-вероятно от 12 век. Изваждат се за поклонение на големите празници.

Местните почитат Светите братя Кирил и Методий на 5 юли. Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника им.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Говорим в Европа за ценности, за солидарност, за обща култура, говорим за непреходни човешки ценности, които ги слагаме в харти за права. А преди 11 века, без да ги записват, тези хора са създали тези ценности. Вярвали са в тях и са създавали велики дела.

По време на срещите си, вицепрезидентът отбеляза, че за българите е важно величието на делото на Кирил и Методий. Тяхната сила и вяра, да създадат и отстояват славянската азбука. И че е впечатлена от обичта към родината от страна на нашите сънародници, които живеят в Словакия и гордостта, че са българи.