НОВИНИ

Изявления на лидерите след четиристранната среща в "Евксиноград" (ВИДЕО)

Вижте изявленията след срещата на високо равнище в резиденция "Евксиноград" край Варна между премиерите на България, Гърция и Румъния, сръбският президент и израелския премиер. Обсъдени са енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, както и дигиталната свързаност. Засегнати са въпроси за икономическото и търговско сътрудничество както на регионално, така и на европейско равнище. Обсъдени и областите, с които да се гарантира стабилността на региона и балансираното му развитие. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че приоритет на външната ни политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на доходите.

bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 02.11.2018
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Сръбският президент Александър Вучич благодари за гостоприемството и допълни, че за Сърбия проведените срещи са от особена важност. Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза той. По отношение на Сърбия са обсъдени няколко важни области, като едната от тях е енергийната сигурност и изграждането на т.нар. „Балкански маршрут“, допълни той. Друга обсъдена тема са инфраструктурните проекти. Сръбският президент отбеляза, че е провел двустранна среща с израелския премиер Нетаняху и изрази надежда той да посети Сърбия в скоро време. „Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността“, посочи Вучич.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изтъкна важността на тази четиристранна среща на върха и благодари за присъствието на израелския премиер Нетаняху. Той оцени високо Българското европредседателство, проправило пътя към евроинтеграцията на Западните Балкани. Ципрас допълни, че ще се подпишат споразумение за изграждане на жп линия Бургас-Александруполис и изграждане на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас подчерта важността на енергийната сигурност на Балканите и изрази надеждата, че сътрудничеството в този формат ще продължи.

;
Виорика Дънчила - министър-председател на Румъния: Днешната среща е добър повод за продължението на диалога между нас, що се отнася до регионалното сътрудничество като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността в региона. Това са много важни цели в геополитическата ситуация. Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи един траен растеж в региона. В това отношение представих позицията на Румъния, която изразих и на срещата на високо равнище в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, която ще допринесе значително за балансираното развитие на региона.
Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел: Работим за доброто на вашия народ като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. Успели сме в много случаи да предотвратим терористични атаки и сме получили от вашите служби на всяка от вашите държави помощ, за което сме много благодарни. Не всички в нашите държави знаят за това, но аз искам да благодаря за това сътрудничество и да изразя намерението да продължим тази обща дейност да спасяваме животи. Двустранно с нашите партньори и приятели обсъдихме как да повишим сътрудничеството с Израел. Има обаче три неща в общия контекст, които са особено важни: първото е технологията, второто - енергетиката и третото е сигурността.

Бойко Борисов - министър-председател: Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел в рамките на ЕС - да повдигнем нивото на свързаност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното - считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, то ЕС ще стане по-силен. Така, че нашата четворка има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. Що се касае до енергийната сигурност, всички сме приели, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център "Балкан", защото думата "Балкани" е обобщаваща за всички. Това е добре за икономиките на тези страни, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делегация, водена от Валери Симеонов при българската общност в Цариброд
Делегация, водена от Валери Симеонов при българската общност в Цариброд
Откриха тялото на 23-годишна френска гражданка в Ловеч
Откриха тялото на 23-годишна френска гражданка в Ловеч