НОВИНИ

Вижте как протича празничният ден в страната

Химнът "Върви, народе възродени" звучи днес в цялата страна. Вижте атмосферата от празничния ден в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 24.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Водени от иконата на светите братя Кирил и Методий, децата от варненското училище, което носи тяхното име, поведоха шествието за Деня на българските букви във Варна.

Над 10 хиляди бяха само преподавателите, учениците и студентите, които преминаха по варненските улици, а поне още толкова приветстваха шествието. Акцент в празника бяха стоте доброволци, които пуснаха в небето балони със знака „Варна 2017 – Европейска младежка столица“.

Общо 64 блока със знамена и цветя участваха в празничната програма, която след шествието продължава из целия град. Морски дух внесе ветроходният Парад на буквите. Той е част от регатата „Варна ченъл къп“, в чест на 24 май днес всички екипажи излизат в гонките с буквите от българската азбука.

;

Празникът на писмеността и културата в Русе започна с традиционното за този ден шествие на училищата и детските градини. В два лъча, облечени с униформите на училищата, цветя и приповдигнато настроение учениците шестваха по улиците, предвождани от мажоретен състав и общинския духов оркестър под аплодисментите на русенци.

24-ти май в Русе продължава с концерт на централния площад под наслов "Върви народе възродени". Кулминацията на тържествата е тази вечер, когато на празничен концерт ще бъдат връчени ежегодните награди "Русе" за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят на буквите с премиера в Рим, днес в ефира на БНТ 1
"Пътят на буквите" с премиера в Рим, днес в ефира на БНТ 1
Бойко Борисов честити празника на буквите
Бойко Борисов честити празника на буквите