НОВИНИ

Вижте как се подготвя за Бъдни вечер младо семейство от Варна

На Бъдни вечер, когато християнският свят очаква раждането на Иисус Христос, наш екип гостува на едно младо семейство от Варна. Домакинята държи в нейния дом да се спазват традициите от времето на предците й, но също така е внесла и един нов обичай, в който задължително се включват децата.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
08:11, 24.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Тази сутрин всички в семейство Божинови са станали много рано заради празника. Домакинята вече се е заела с приготвянето на традиционните постни ястия като задължително в подготовката участват и двете й деца. Заварихме я да разтила тестото за питката заедно с петгодишната си дъщеря Надежда.

Ивелина Божинова: Имам си аз една помагачка малка. За първи път помага, но мисля, че питката ще стане страхотна с нейната помощ. Определено държим на традициите да се съберем цялото семейство, да има 5,7 или 9 постни ястия на трапезата и да се съберем всички.

На Бъдни вечер, казва Ивелина, на трапезата сядат само членовете на семейството ѝ. Следващите два дни гостуват на бабите и дядовците.

И това е само първата свършена задача днес.

Ивелина Божинова: Ще направим също така пълнени чушки с боб, ще направим леща - яхния, салата от кисели краставички и кисело зеле и баница с лук. И лозовите сармички - постните, които са задължителни за нашето семейство, тъй като всички много ги обичаме.

Всички тези ястия Ивелина не смята да приготви сама.

Задължително е в този ден да бъде запален огън в камината, тъй както традицията повелява това. В семейството обаче има и един обичай, измислен от малката Надежда и майка ѝ.

Надежда Божинова: На дядо Коледа му оставяме плод или зеленчук и той влиза през комина и той решава дали да ни донесе подаръци. Дали сме слушали и дали сме прибрали играчките, и сме легнали без мама и тате навреме.

Приготовленията в дома на семейство Божинови продължават. Остава още много работа, като най-важната е прибирането на разхвърляните играчки. Все пак трябва да има достатъчно място за подаръците, които дядо Коледа ще донесе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Какво време ни очаква в празничния ден?
​Какво време ни очаква в празничния ден?
Северна Корея определи новите санкции като военни действия
Северна Корея определи новите санкции като военни действия