НОВИНИ

Вижте къде в София спират водата до 19 май

На 8 срещу 9 май "Топлофикация София" спира топлата вода в 22 квартала заради профилактика на мрежата, която ще продължи до 19 май. Новината изнерви столичани и превърна бойлерът в най-търсения електроуред в столичните магазини.

Николай Минков
от Николай Минков
08:32, 07.05.2017
5440
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Над 110 000 домакинства в София ще останат без топла вода за близо 2 седмици заради профилактиката на топлопреносната мрежа.

От "Топлофикация" обясниха, че ще се извърши ремонт на авариралото през зимата трасе, заради което половин София остана без парно.

Боян Паунов, "Топлофикация София": "Този ремонт ще се изразява в монтиране на допълнителна секционираща арматура на топлопреносната мрежа на София-изток и пълна ревизия на магистралния топлопровод по булевард "Цариградско шосе. Предвиждаме ремонти и в началото на Трета искърска магистрала към София-изток и на по-малки отклонения".

От "Топлофикация" съветват докато подгряването на водата е спряно, да не отвъртаме крановете за топла вода, защото:

Боян Паунов - "Водомерите ще навъртат показания и това ще се отрази в последствие при отчитането, а няма да има нужния ефект, защото от крановете няма да потече топла вода".

Най-голямото неудобство на столичните жилища е, че при тяхното проектиране не са предвидени бойлери заради наличие на централно топлоснабдяване.

Така бойлерът се превърна в най-търсения електроуред в столицата. Цените започват от 100 лв. за "юнгите" и достигат до над 1000 за проточните висок клас. При покупка обаче се обърнете към специалист, защото:

Йордан Вълчев - управител на хипермаркет: "Трябва да се има предвид мощността, която той консумира и да бъде съобразена с кабелите, които са налични в апартамента".
;

Клиентите трябва да се примирят, че ще има и частични поражения в баните.

Йордан Вълчев - управител на хипермаркет: "Тъй като тогава трябва да бъдат пробити дупки, на които да се закачат планките, които го държат закачен или да се прекара ВИК инсталацията, с кран, с вход и изход".

Около 2 часа отнема монтажът на бойлер и струва между 30 и 50 лв.

Друг начин да осигурим топла вода в нашите домове, след като централната топлофикация затегне кранчето, е да се обърнем към решенията, които вече са на пазара в лицето на ето тази електрическа кана. Цените тръгват от 40 лв и достигат до над 500 лв".

От 1 до 11 август столичани отново ще бъдат сюрпризирани със спиране на топлата вода заради въвеждането в експлоатация на нова турбина в ТЕЦ "София-изток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как сами да следим чистотата на въздуха
Как сами да следим чистотата на въздуха
Антиправителствен протест в Москва
Антиправителствен протест в Москва