НОВИНИ

Заради кампания на БНТ: Показаха първообраза на българския трибагреник в НВИМ

18 890 посетители се докосноха до първообраза на българското знаме. В чест на 3 март и във връзка с успеха на кампанията на БНТ "Забравената история на Стилияна" посетителите на Националния военноисторически музей имат уникалната възможност да видят експонирано само за този ден оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник. Входът за посетители е свободен от 10:00 часа до 18:00 часа и за постоянната хронологична и външната експозиция.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
14:03, 03.03.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Тази година Националният военноисторически музей реши да покаже едно знаме, ушито от Стилияна Параскевова. Това е едно малко познато знаме, каза директорът на музея Соня Пенкова. То участва в дебатите на Учредителното събрание. Знамето има дълга история. Тя е свързана с Руско-турската война и това провокира музея да го покаже на днешния ден. Знамето се готви за българските доброволци в Руско-турската война.

Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей: Знамето става популярно с подредбата на цветовете. Това са цветове, които се налагат в края на века и са често използвани от участниците в Освободителното движение. Цветовете са универсални. Червеното е могъщество, зеленото е връзката със земята, а бялото е прието като цвят на възраждането. Лъвчето е това, което липсва в националния трикольор.

Няма запазени данни, че войските са ползвали точно това знаме. Съхраняването на знамето изисква определени условия и затова не се представя в постоянната експозиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Том Ханкс подари машина за еспресо на акредитираните към Белия дом журналисти
Том Ханкс подари машина за еспресо на акредитираните към Белия дом журналисти
Учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти
Учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти