НОВИНИ

Вижте ремонтирания тунел "Витиня" (СНИМКИ)

От днес тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" е напълно отворен за движение след повече от година ремонт, струващ над 22 млн. лв. Шофьорите вече преминават през ремонтираната тръба за Варна.

Вижте ремонтирания тунел Витиня (СНИМКИ)
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 20.09.2017
7162
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Проверката на тунел „Витиня" на АМ „Хемус" показа изключително качество на строителството, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекцията н ремонта на дясната тръба на съоръжението.

По думите му обновената тръба е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение.

Тунел „Витиня" е най-дългият у нас - 1195 м. В експлоатация е от 1984 г. Възстановителните дейности в тръбата за Варна стартираха на 27 юни м. г. като движението се извършваше двупосочно в тръбата за София.


;

Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление.


;

Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н.

За отлична вентилация в съоръжението са монтирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 374 бр. осветителни тела.


;

На 25 септември ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела.

Ремонтните дейности в тръбата за София предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели; изграждане на нова електроснабдителна система наосветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.

Заради ремонта движението на леките коли и на превозните средства до 10 т ще бъде прехвърлено двупосочно в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните МПС над 10 т ще продължат да преминават по задължителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград.

Целта е ремонтните дейности на „Витиня" да завършат до края на месец ноември и през зимата по АМ „Хемус" да се пътува без ограничения от строителни дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 17-годишен за побой над учител в Садово
Задържаха 17-годишен за побой над учител в Садово
В Поломието е останала само една двойка египетски лешояди
В Поломието е останала само една двойка египетски лешояди