НОВИНИ

Вижте военния парад за празника на Българската армия

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с военен парад, който премина през площад Александър Първи. Тази година единствената бойна техника, която участва в парада, беше авиационната. През площада преминаха около 1 200 военнослужещи.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова БТА
10:55, 06.05.2017
5207
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия започна с водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин.

Неофит, Патриарх Български: Нека Божествената благодат на пребъдва на тези знамена.

В словото си президентът отчете, че в българското съзнание армията ни винаги е била символ на държавност и храброст. Румен Радев засвидетелства почит пред подвига на тези, които са отдали живота си за свободата и независимостта на България и на загиналите в мисии зад граница. Към настоящите военнослужещи се обърна с признателност.

Румен Радев, президент на Република България: Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница.

Според президента изминалата година е била повратна в отношението към въоръжените ни сили заради приетите проекти за модернизация и превъоръжаване на армията. Той изтъкна, че е при следването на тези ангажименти е нужна висока военна експертиза и прозрачност при избора на нова техника.

Румен Радев, президент на Република България: Разбира се, крайното решение при този избор винаги е политическо. Но нека не забравяме, че военното дело и технологиите станаха изключително сложни и затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони.

Новият военен министър Красимир Каракачанов също честити празника на военнослужещите. И заяви, че институциите са длъжници на армията - освен заради остарялата техника и заради допуснатия отлив от военната професия. По думите на Каракачанов, връщането на наборната служба е "неизбежно".

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Каквото и да говорят различни хора връщането на наборната служба е неизбежно, защото в страни като Франция, които имат много по-голяма история на професионалната армия, и двамата президенти, които се явяват на балотаж, говорят за връщане на наборната служба. В Австрия, където има наборна военна служба, се говори за увеличение от 9 месеца на 12 месеца военна служба.
;

Фанфарните сигнали известиха идването на върховния главнокомандващ на въоръжените сили президентът Румен Радев, съпровождан от командира на националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов. Държавният глава прие рапорта на командващия парада.

Тази година парадът беше командван от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Той посрещна президента Румен Радев на площад княз Александър Първи.

Преди това под звуците на марша и воинско ура бяха посрещнати знамената светини, които бяха благословени в тържествения водосвет пред Паметника на Незнайния воин.

Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Парадът по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме, ескортиран от два вертолета "Кугър".

Пред погледите и аплодисментите на много граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част, представителните блокове на Военната академия "Г. С. Раковски", на Националната гвардейска част, на Националния военен университет "Васил Левски", два представителни блока от Сухопътните войски - които преминаха с новите камуфлажни униформи, представителните блокове на Военновъздушните сили, на Военноморските сили, на 68-ма бригада "Специални сили", както и представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите.

В края на парада над площада ефектно прелетяха три изтребителя МиГ-29 от състава на авиобазата "Граф Игнатиево".
Сред присъствалите на парада бяха председателят на парламента Димитър Главчев, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славните герои: Полковник Борис Дрангов
Славните герои: Полковник Борис Дрангов
Вертолетът Кугър прелетя над площад Княз Александър Батенберг (снимки и видео)
Вертолетът Кугър прелетя над площад "Княз Александър Батенберг" (снимки и видео)