НОВИНИ

Визионерска реч на Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон

Визионерска реч на френския президент Еманюел Макрон пред двете камари на Конгреса във Вашингтон. В словото си, изпъстрено с много исторически препратки, гостът очерта безпрецедентните глобални предизвикателства през 21-ви век. "Да направим планетата ни отново велика" - така Макрон перифразира призива на американския държавен глава Доналд Тръмп за Америка.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:47, 25.04.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Близо четири минути овации в унисон с проявите на симпатия от страна на домакина Доналд Тръмп посрещнаха президента Макрон в Капитолия. Досега там са говорили всички френски лидери на Петата република с изключение на Франсоа Оланд, отбелязва "Монд".

Еманюел Макрон - президент на Франция: През 1778 година френският философ Волтер и Бенджамин Франклин се срещат в Париж. Джон Адамс разказва, че след като се ръкували, двамата се прегърнали и целунали по бузите. Може би ви напомня нещо.

За общи усилия на Съединените щати и Европа пред новите глобални предизвикателства, призова ораторът, който се обяви за защита на споделените принципи и ценности, а демокрацията посочи като най-добрият отговор на днешните въпроси и съмнения.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Можем да изберем изолационизма и национализма като временно облекчение на нашите страхове. Но затварянето на вратата към света няма да спре неговата еволюция, няма да потуши, а ще разпали страховете на нашите граждани. Трябва да държим очите си широко отворени за новите рискове пред нас, уверен съм, че така ще бъдем по-силни.

Президентът Макрон изрази увереност, че Съединените щати ще се върнат в Парижкото споразумение за климата и заяви, че страната му няма да излезе от ядреното споразумение с Иран. По-рано той изложи серия инициативи, които да отговорят на исканията на домакина Тръмп за по-твърд подход към Техеран.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Имаме ядрен проблем в краткосрочен план, ядрен в дългосрочен план, имаме балистична програма и регионално присъствие на Иран. Искаме решение по тези четири стълба.

12 май е крайният срок за Тръмп да реши дали да изтегли страната си от сегашното споразумение и да върне санкциите срещу Иран.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Това е лоша сделка, лоша структура, която пропада и не трябваше да бъде правена. Обвинявам Конгреса и много хора за нея. Ще видим какво ще стане на 12 май.

Оставащите неясноти и различия сякаш потънаха в ясните знаци за взаимна симпатия, включително и на държавната вечеря в чест на гостите - първа за мандата на Тръмп. Сред присъстващите бяха Рупърт Мърдок, ветеранът- дипломат Хенри Кисинджър, шефът на Епъл Тим Кук.

Президентът Тръмп обеща да проследи речта пред конгреса на Еманюел Макрон, който днес приключва американската си визита. В петък Вашингтон очаква германският канцлер Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи сметки за парно и в Русе
Високи сметки за парно и в Русе
Каква е била корупционната схема в ДАИ - Благоевград?
Каква е била корупционната схема в ДАИ - Благоевград?