Започна обиколката в Западна Европа на китайския президент Си Дзинпин с първа спирка в Италия. Утре се очаква да бъде подписан меморандум за разбирателство, присъединяващ Рим към проекта "Един пояс, един път". Това се случва в контекста на усилията на Брюксел да защити европейския пазар от несправедливи търговски практики на трети страни като Китай.

Китайският президент Си Дзинпин беше приет с почести от италианския си колега Серджо Матарела в Рим. Но най-важната част от посещението е утре, когато се очаква Италия да стане първата страна от Г-7, която се включва към инициативата за нов "Път на коприната".

Амбициозният китайски проект цели да стимулира търговията чрез изграждане на пристанища, железопътни линии и друга инфраструктура в страни от Азия, Европа и Африка.

Европейски лидери се опасяват, че подобен проект крие рискове от разединение в Европейския съюз, а анализатори вече определят Италия като "китайския Троянски кон".

Следващите спирки на китайския президент са Монако и Франция, а в Париж са планирани срещи с френския президент, с германския канцлер Ангела Меркел и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.