Българи от различни градове в Европа участваха в тържественото честване на Светите братя Кирил и Методий в чешкия град Микулчице. Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Чехия и Словакия, днес определи Микулчице като място на обединение на европейските народи. В честването участваха и заместник-министърът на образованието Петър Николов, и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Още от специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Микулчице. Поклонническо място, свято за християните. След десетилетия археологически разкопки, учените откриват древен град, от времето на Великоморавската мисия на Светите братя, с множество църкви и владетелски сгради. Днес политици и много българи, пропътували километри от различни краища на Европа поднесоха цветя.

Учени предполагат, че именно в Микулчице се е намирала архиепископската катедрала и резиденцията на Свети Методий. Според известен чешки археолог, тук е и гробът му. Това обаче не е доказано. Но мястото се е превърнало в духовен символ. И всяка година тук почитат двамата братя.


Илияна Йотова: Българската държава е империя на духовност, на език

Илияна Йотова: Българската държава е империя на духовност, на език

Българската държава е империя на духовност, на език, чрез българската държава Божието слово и култура стигат до хиляди славянски народи, това е изворъ...

В Микулчице се надяват един ден това място да стане част от културното наследство на Юнеско.

Ян Влашиц, кмет на Микулчице: Тук Кирил и Методий са обучавали своите ученици в превод на богослужебните книги на славянски език.

Благодарствен молебен пред паметника на Светите братя отслужи архимандрит Атанасий.

архимандрит Атанасий: И не трябва да забравяме, че това дело е свещено. Че това дело е дело за Бог, дело за вярата.

И днес тук Чехия беше България.