НОВИНИ

Визовият режим няма да отпадне на 1 юли, призна турският министър за ЕС

Турският министър за ЕС Йомер Челик призна, че няма шанс визовият режим за турските граждани, пътуващи до ЕС, да отпадне на 1 юли, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:55, 12.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
визовият режим отпадне юли призна турският министър

Министрите на вътрешните работи на 28-те страни членки на ЕС на заседание в Люксембург в петък не постигнаха съгласие за либерализацията на визовия режим с Турция, Грузия, Украйна и Косово. Министрите отново са настояли Турция да промени антитерористичното си законодателство, потвърди Йомер Челик.

Отпадането на визовия режим за турските граждани от 1 юли бе предвидено в рамките на споразумението между Турция и ЕС за овладяване на миграционния поток, което включва още предоставяне на финансова помощ за бежанците в Турция и ускоряване на преговорите по присъединяване към ЕС.

Но Турция все още трябва да изпълни всички условия, поставени от Европейската комисия, сред които промяна на антитерористичното законодателство, припомня "Хюриет дейли нюз".

В интервю за холандска медия късно в петък, турският министър за ЕС Йомер Челик призна, че срокът 1 юли няма да бъде спазен. "Но ние мислим, че това трябва да стане възможно най-скоро", допълни Челик.

Миналия месец президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отпадането на визовия режим трябва да стане факт най-късно до октомври. Анкара заплаши да скъса споразумението за миграцията, ако визите не бъдат отменени, припомня "Хюриет дейли нюз".
Йомер Челик каза, че Турция е изпълнила всички необходими критерии и че "дума не може да става за каквато и да е промяна, която би намалила нашия капацитет за борба с тероризма".

"Хюриет дейли нюз" цитира неназован дипломат от ЕС, който след заседанието в Люксембург в петък заявил, че "моментът не е подходящ за премахване на визовия режим". Сред причините, по думите на дипломата, са приетият закон за премахване на депутатския имунитет, който открива пътя за процес срещу 152 парламентаристи, предимно от прокюрдската Демократична партия на народите, и обидите по адрес на германски депутати, след като германският парламент одобри резолюция, с която призна арменския геноцид.

Европейската комисия ще представи нов доклад за турското антитерористично законодателство на 14 юни, съобщава още "Хюриет дейли нюз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Air France ще изпълни 80 % от полетите, предвидени за утре
Air France ще изпълни 80 % от полетите, предвидени за утре
Министър Ангелкова разпореди проверка на плажа Иракли
Министър Ангелкова разпореди проверка на плажа Иракли