НОВИНИ

ВКС излезе с окончателни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората

Върховният касационен съд излезе с окончателни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. По 7 години затвор получават и петимата полицаи, обвинени, че са превишили правата си по време на акция "Респект". След 14 години съдебни битки, присъдата изненада както осъдените, така и близките на починалия.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
18:42, 20.04.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

На 10 ноември 2005 година Ангел Димитров-Чората е арестуван. По време на акцията, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, мъжът умира, а петимата полицаи: Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски се превръщат в обвиняеми, като последователно са оправдавани и осъждани.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на семейството на починалия. Заради решението главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. За окончателната присъда Мирослав Писов - един от обвиняемите полицаи, разбира късно снощи, от свои близки.

Мирослав Писов: "В един момент хората които живеят на този адрес дето съм живял в Благоевград са си изкарали акъла, защото трима души нахълтват горе на етажа и казват: Трябва да бъде задържан. Те ми се обаждат и викат - полицията те търси, но до тоя момент на мене никой нито ми се е обаждал, нито ми е давал нещо като информация или документ."

След безсънна нощ мъжът решава сам да се предаде на властите.

Мирослав Писов: Ние отиваме да ни задържат и да ни въведат в изпълнение на политическото решение на Лозан Панов. Да е жив и здрав! Все едно да осъдиш 17 български професори, които са казвали в експертизите си, че смъртта на лицето няма връзка с действията на полицаите. Ма той съдебен лекар ли е Лозан Панов? Какъв е?
;

Върховният касационен съд ще публикува решението и мотивите по него, след като получи уведомление от прокуратурата, че и петимата осъдени са задържани.

Мирослав Писов: "За да не може нашите адвокати да обжалват - те не могат да обжалват, защото нямат решението - е за какви права на човека говорим. Те ще обжалват, ама казват те трябва да се съберат и петимата, ма чакай, петима правораздаването винаги е лично, не е колективно. Не го разбирам, не знам, питайте ги тях. Аз да си взема багажа и да видим тука ли къде?"

Роднините на Ангел Димитров-Чората заявиха, че ще коментират темата, когато официално стане ясно решението на съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стана ясен първият съперник на Григор Димитров в Барселона
Стана ясен първият съперник на Григор Димитров в Барселона
След спецакцията в Дреновец: Разследват престъпна група за трафик на хора
След спецакцията в Дреновец: Разследват престъпна група за трафик на хора