НОВИНИ

ВКС отмени решението за промяна на приватизационния договор на Параходство БМФ

Съдът отмени решението на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, с което се разрешава промяна на приватизационния договор на "Български морски флот" и Агенцията за приватизация. Собственикът на БМФ Кирил Домусчиев каза за "По света и у нас", че не може да коментира решението преди да се запознае с мотивите на съда.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:44, 09.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
вкс отмени решението промяна приватизационния договор параходство бмф

Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Арбитражния съд при Българската търговско промишлена палата, с което се позволява промяна в приватизационния договор на Параходство "Български морски флот". Това показва справка в деловодната система на съда. Според решението собственикът на БМФ трябва да заплати на Агенцията за праватизация и следприватизационен контрол над 2 млн. лева - разноски по водените производства.

Собственик на параходството е фирма контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Пред "По света и у нас" Кирил Домусчиев каза, че не може да коментира решението на съда преди да се е запознал с мотивите му.

В началото на годината Арбитражният съд при БТПП разреши, че договорът за приватизация на БМФ може да бъде променен, така че новият собственик да поддържа по-малък тонаж на корабите. От дружеството тогава обясниха, че това се налага заради икономическата обстановка, която не позволява дружеството да работи успешно при задължението за корабите и персонала.

Параходството беше приватизирано през 2008 г. Тогава германско-българският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" плати за БМФ 440,1 млн. лева. По-късно компанията стана изцяло българска собственост. Според изискването на приватизационния договор, БМФ трябваше да поддържа определен тонаж на корабите, както и да има средносписъчен плавателен състав от 2360 души. Инвестициите в компанията трябваше да бъдат близо 780 млн. лева.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и с него се връща разглеждането на казуса в Арбитражния съд към БТПП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакцията срещу обирджиите на банкомата в Сапарева баня
Спецакцията срещу обирджиите на банкомата в Сапарева баня
Изложба на екзотични животни в Пловдив
Изложба на екзотични животни в Пловдив