НОВИНИ

ВКС ще анализира съдебната практика за престъпленията на пътя

Върховният касационен съд образува тълкувателно дело и вече анализира делата за престъпления на пътя.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:17, 27.04.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Върховният касационен съд образува тълкувателно дело и вече анализира делата за престъпления на пътя. Поредица от въпроси към върховните съдии, бяха повдигнати от случая "Лора". Момичето беше прегазено от моторист на пешеходна пътека във Варна през 2011-та година. Окончателното решение по делото, в което се казва, че и жертвата има вина, преди месец изкара на протест почернени майки. Върховният съд беше сезиран от министъра на правосъдието и от главния прокурор - с цел премахване на противоречивата съдебна практика.

В пет сутринта Лора Казанлиева е пометена от мотор на пешеходна пътека, при опит да пресече булевард "Осми приморски полк". Умира в болницата. Диян Станчев се е движел в града с близо 90 км в час. 5 години след инцидента Върховният касационен съд намали с 6 месеца последната присъда. Този път обаче повод за дискусия не станаха двете години затвор. Магистратите казаха, че жертвата също има вина. Защото е пресякла без да се огледа и да съобрази скоростта на приближаващия мотор. Решението беше подписано с особено мнение от съдия Севдалин Мавров, който казва, че възможността на пешеходеца да направи преценка касае случаите, в които водачът спазва правилата за движение.

Лозан Панов, председател на ВКС:

Прочетох внимателно решението на ВКС, включително особеното мнение и вече казах и на майките - намирам достатъчно основания, които се сочат в особеното мнение. Дали окото на един пешеходец е достатъчно точен уред за измерване с прецизност на отдалечеността, скоростта, шума на двигателя, ако щете.

След трагедията, майката на Лора - Нели Петрова стана депутат, за да работи за по-строги регламенти за шофьорите. Сега случаят стана повод да се инициира тълкувателно дело. Върховният съд е поискал от съдилищата в страната да им пратят казуси, в които считат, че има противоречива практика. Искане за тълкуване - с конкретни въпроси, беше изпратено от главния прокурор, а преди дни и от министъра на правосъдието.

Екатерина Захариева, министър на правосъдието:

Така както тълкуваме ние закона е, че няма как да се счита като смекчаващо вината обстоятелство за извършителя и съпричиняване от страна на жертвата - тогава, когато водачът на МПС де факто е нарушил правилата за движение.

Председателят на ВКС Лозан Панов преди време също беше блъснат на пешеходна пътека край Южния парк. Той подчерта, че всеки случай е индивидуален. И не е без значение дали пешеходецът пресича на регламентирано място.

Лозан Панов, председател на ВКС:

Водачите на МПС, за разлика от пешеходците, все пак са полагали изпит, те имат по-различни познания и са задължени да имат такива - при управлението на МПС. Докато един пешеходец - може да няма дори автомобил, да не иска да има автомобил.

Отговорността на всеки от участниците в движението - да преценява обстановката и да познава правилата за движение, също ще се анализира от висшите магистрати. Както и темата за вида и размера на наказанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти и КАТ обсъждаха безопасното шофиране
Студенти и КАТ обсъждаха безопасното шофиране
 Пиян шофьор помете майка с дете на пешеходна пътека
Пиян шофьор помете майка с дете на пешеходна пътека