НОВИНИ

​ВКС върна делото срещу Кирчо Киров

Делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров се връща на втора инстанция.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:46, 07.11.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
​вкс върна делото кирчо киров

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Той е подсъдим за длъжностно присвояване на 4.7 милиона лева от бюджета на службата и за документно престъпление.

На първа инстанция през август миналата година, Киров беше признат за виновен и беше осъден на 10 години затвор и конфискация на имущество. Съдът също така го лиши от правото да заема ръководна длъжност и да упражнява ръководна професия за срок от 15 години. Киров беше осъден и да плати на гражданския ищец - Национална разузнавателна служба сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

През май 2016 г. Апелативният съд потвърди присъдата от 10 години затвор, като оправда Киров по обвинението за документно престъпление. Лишаването му от право да заема ръководна длъжност и професия, беше намалено на 13 години.

Върховният касационен съд е отхвърлил възраженията в жалбата на подсъдимия - за липса на мотиви на втората инстанция и за незаконен съдебен състав. Магистратите приемат обаче, че делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд заради процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

Киров твърди, че делото срещу него е политическа поръчка, а парите са изхарчени за вербуване на информатори. Делото започна след одит на Сметната палата в двете специални служби под шапката на президентството – разузнаването и Националната служба "Охрана".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балотаж ще има и за районен кмет на Младост
Балотаж ще има и за районен кмет на "Младост"
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Емотиконите влизат в музея
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Емотиконите влизат в музея