НОВИНИ

Владимир Чуков: "Далил е бил радикализиран много преди да влезе в България"

Нови факти от биографията на атентатора от германския град Ансбах, който миналата неделя се самовзриви и рани 15 души. Той е бил радикализиран много преди да влезе в България през 2013 година. Това каза в студиото на "Денят започва" арабистът проф. Владимир Чуков като се позова на седмичното издание на "Ислямска държава" - списанието "Ан Наба".

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 28.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Далил, който пред камерата на БНТ през 2013 година разказва, че е загубил семейството си в Сирия, че е учител по математика, оплаква се, че е бил измамен и останал без пари у нас, очевидно е заблудил българските власти. Всъщност той е бил специалист по коктейли "Молотов", обиколил е различни радикални групировки, сред които фронта "Ан Нусра". След влизането на ИДИЛ в Сирия той става неин член и последовател на призивите за нападения срещу по думите на джихадистите "кръстоносците" в техните държави. Далил е имал съучастник в Германия и е възнамерявал да направи коктейл Молотов, да влезе на концерта и да се самовзриви, пише в седмичния бюлетин на "Ислямска държава", обясни Чуков.

проф. Владимир Чуков: "Много често те си приписват неща, които реално те не са ги свършили. Но изцяло да се измисли тази история, че преди 2011 година, той просто е бил джихадист, нали, дават конкретни детайли от това, което е правил в Сирия. Между впрочем, преди това в Ирак. Този човек много отдавна се е радикализирал, още преди да дойде в България. Той е бил търсен. Тъй като е бил специалист по хвърляне на коктейл Молотов по полицията, по полицейски участъци. - По сгради, свързани с правителството в Сирия? - Със сигурността, да. И очевидно, той е имал досие. Просто е бил търсен, тъй като е изчезнал. Ето това трябва да се провери веднага - кой е Мохамед Далил? Нещо говори ли им? Особено за полицията в Халеб, но знаете връзките там са никакви, няма такива и когато дойде тук, казват, започват истории, измислици и т.н.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Арнаудова: Антитерористичният закон няма да позволи злоупотреби
Румяна Арнаудова: Антитерористичният закон няма да позволи злоупотреби
Обама: Хилари е единственият подготвен кандидат за президент
Обама: Хилари е единственият подготвен кандидат за президент