Нападението в Страсбург е хибридно, подобен акт, дори да няма ясно изведени религиозни мотиви, този акт се води за тероризъм. Нападателят има класически профил на криминално проявено лице, което впоследствие се радикализира. Това коментира в сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Проф. Владимир Чуков: Второ-трето поколение французин от арабски произход, роден в Страсбург, но очевидно е част от местното гето. Малцинствата са много силно представени в този граничен град. 19% са малцинствата там. Издържал се е с кражби, опити за убийства, лежал е в затвора между 2012 и 2013 г., когато се е радикализирал.

Нападателят вчера е трябвало да бъде арестуван, бил е съучастник в обир на банка. Всички останали от групата са били арестувани.

В квартирата му са намерили арсенал от оръжия, атентатът му бележи елементи на религиозна подбуда, коментира още проф. Чуков.

© БТА / AP Photo / Jean-Francois Badias
След нападението в Страсбург: Франция повишава степента на тревога

След нападението в Страсбург: Франция повишава степента на тревога

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи в Страсбург. При нападението бяха бяха убити 3 души,...