Начало на строежа на първата ядрена централа в Узбекистан дадоха чрез видеовръзка от Ташкент президентът Шавкат Мирзийоев и гостуващият му руски лидер Владимир Путин. Проектът по руска технология е на стойност 11 милиарда долара. Първият от двата блока трябва да заработи през 2028 година. Часове по-рано на форум в Сочи Владимир Путин заяви, че в случай на ядрена война руснаците ще отидат в Рая. Според него Москва няма да причини глобална катастрофа, но ще унищожи всеки потенциален агресор.

Русия не може да бъде инициатор на ядрена война и последваща глобална катастрофа, защото няма концепция за превантивен удар, заяви Владимир Путин на форума на клуб "Валдай" в Сочи. Той описа работата на руската система за ранно предупреждение в три стъпки за няколко секунди - глобално засичане на стартове на стратегически ракети, определяне на траекторията и района на падане на бойната глава.

Владимир Путин - президент на Русия: Едва когато се убедим, че нападението е срещу територията на Русия, ще нанесем ответен удар. Това е ответно - насрещен удар.

Защо насрещен?

Владимир Путин - президент на Русия: Летят към нас, а в обратна посока - към агресора. Разбира се, това е глобална катастрофа.

Излиза, че очакваме някой да използва срещу нас ядрено оръжие, без да правим нищо, но агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно, обясни руският президент.

Владимир Путин - президент на Русия: А ние сме жертва на агресия. И като мъченици ще отидем в Рая. А те просто ще умрат. Дори няма да успеят да се покаят.

Русия критикува като войнствена и антируска новата ядрена доктрина на Съединените щати, приета в началото на тази година. Програмата на Вашингтон предвижда създаване на ядрени боеприпаси с малка мощност. В реч през март руският лидер описа ново поколение ядрени оръжия и увери, че те достигат всяка точка на планетата без да бъдат прихванати.

Сред посочените системи бяха нова междуконтинентална балистична ракета, малка ядрена бойна глава за крилата ракета, подводни атомни дронове, хиперзвукови и лазерни оръжия. Според Путин тези технологии обезсмислят масираното присъствие на НАТО край руските граници и разгръщането на американски противоракетен щит.