Руският президент Владимир Путин отрече заподозрените от Великобритания за нападението с химическото бойно вещество "Новичок" да имат общо с руското военно разузнаване. Според него те са известни на руските власти и са цивилни лица. Путин говори по време на дискусия в рамките на международен икономически форум във Владивосток.

Седмица, след като Великобритания обвини Русия, че зад отравянето с "Новичок" на бившия шпионин Сергей Скрипал стоят двама руски военни разузнавачи, действали по официална заповед, президентът Путин направи първи публичен коментар. Според Путин заподозрените от Лондон Руслан Боширов и Александър Петров били цивилни граждани и не били престъпници.

Владимир Путин, президент на Русия: Знаем кои са тези хора. Намерихме ги. Надявам се, че те сами ще се появяват и сами ще разкажат какво се е случило. Това ще бъде най-добре за всички. Няма нищо специално и криминално.
Аферата „Скрипал“ придоби нови измерения

Аферата „Скрипал“ придоби нови измерения

Великобритания и нейните съюзници ще използват „пълния набор от инструменти“ срещу Русия заради обвиненията срещу двама руски агенти в опит за убийств...

Не е така - според Лондон.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания (05.09.18 г.): Знаем, че руското военно разузнаване играе ключова роля през последните години в зловредни действия. И днес ние разкрихме неговата роля в отвратителната химическа атака на улиците на Солсбъри.

Русия отрича и омаловажава обвиненията по случая "Скрипал". Сега тази най-голяма от десетилетия криза в отношенията между Лондон и Москва в Русия може да се превърне и в телевизионно шоу. Путин прикани Боширов и Петров да се явят пред медиите, а водещият на дискусията и близък до Кремъл журналист Сергей Брильов ги покани в предаването си по държавната телевизия "Россия" тази събота.

© БТА