НОВИНИ

Владимир Путин наблюдава руско-беларуски военни учения

Руският президент Владимир Путин днес посети едноседмичните общи учения с Беларус, които демонстрират възобновената руска военна мощ и будят безпокойство у съседите на Русия, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
23:07, 18.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
владимир путин наблюдава руско беларуски военни учения

Путин проследи маневрите "Запад-2017", които днес включваха танкови атаки, щурмове на въздушнодесантни сили и въздушни удари, на Лужския полигон в Западна Русия, само на 100-тина км източно от границата с Естония. В ученията руските военни днес изстреляха пробно и високотехнологична крилата ракета по фалшива мишена в централноазиатски Казахстан, демонстрирайки големия обсег на ракетата и способността й да нанася удари с висока прецизност.

Някои страни членки на НАТО като балтийските и Полша разкритикуваха липсата на прозрачност при руско-беларуските маневри и поставиха под въпрос намеренията на Москва. Ученията протичат на няколко военни полигона в Беларус и Западна Русия. Те започнаха на 14 и ще завършат на 20 септември. Според Русия и Беларус в тях участват 5500 руски и 7200 беларуски военнослужещи, но по оценка на някои страни от НАТО участващите войници може да са до 100 000.

Русия и Беларус заявиха, че ученията симулират ответни действия срещу подкрепяни от чужбина екстремисти и че не представляват заплаха за никого. Участниците в маневрите воюват срещу три измислени "страни агресори" - Вейшнория, Лубения и Весбария, но според Естония, Литва и Латвия и Полша тези названия са прозрачен намек за самите тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ2 днес: Парламентът избира нов управител на НОИ
Гледайте по БНТ2 днес: Парламентът избира нов управител на НОИ
Фотоизложба ReForget Your Past в галерия Синтезис
Фотоизложба "ReForget Your Past" в галерия "Синтезис"