НОВИНИ

Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия

Президентът Владимир Путин обяви днес, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника, предадоха АП и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
15:35, 01.03.2018
Чете се за: 02:26 мин.
По света
Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия

В годишното си обръщение към парламента Путин каза, че тестваните миналата есен ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана (ПРО). По думите високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти.

Руският президент каза още, че страната му пристъпва към изпробването на нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети.

Пред членовете на Федералното събрание Владимир Путин обясни, че новите оръжейни системи се създават в отговор на решението на САЩ да денонсират Договора за противоракетната отбрана. Според него този подписан през 1972 г. договор между Москва и Вашингтон е бил "крайъгълен камък в системата за международна сигурност".

Документът е предвиждал двете страни да имат на своя територия само по един район, защитен от ПРО. С излизането си от договора Америка започна да разработва нови системи за ПРО у дома и в чужбина и тогава Русия заяви, че ще бъде принудена да гарантира своята сигурност чрез "съвременен ударен комплекс", припомни Путин.

Руският президент каза, че изпитваната "нисколетяща и слабозабележима" летяща ракета с ядрен боен заряд разполага с "практически неограничен обхват, непредсказуема траектория на полета и възможност за обход на границите за прехващане", с което става "неуязвима за всички съществуващи и и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана".

Същевременно Путин съобщи, че по границите на Руската федерация е създадено "непрекъснато радиолокационно поле от системи за предупреждение за ракетно нападение".

Той съобщи за започналото серийно производство на ново оръжие с името "Авангард" - междуконтинентална хиперзвукова ракета, която ще лети към целта със скорост 20 пъти по-голяма от звуковата и ще поразява "като метеорит".

Путин спомена друга оръжейна система, наречена "Кинжал", която вече била дислоцирана в Южния военен окръг на Русия. По думите му това също е хиперзвукова ракета, носена от самолет, която може да поразява мишени на 2000 километра.

В Русия е разработена и "малогабаритна свръхмощна ядрена енергетична установка", която може да се инсталира на крилата ракета от типа на новата руска "Х-101" или американската "Томахок". Този атомен двигател ще осигурява десетократно увеличение на обхвата на полета, която на практика ще бъде неограничена, каза още Путин.

Руският президент се похвали, че страната му е направила "стремителна, голяма крачка" в създаването на нови стратегически оръжия, които "изобщо не използват балистични траектории на полета в движението си към целта", а това според него означава, че системите за ПРО са "безполезни и просто безсмислени" в борбата с тях.

Новите руски оръжия правят безполезна противоракетната отбрана на НАТО и на практика слагат край на усилията на Запада да вкара в безизходица развитието на Русия, увери Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

"Искам да кажа на онези, които разпалваха надпревара във въоръжаването през последните 15 години, стремяха се да спечелят едностранно превъзходство над Русия, налагаха незаконни санкции, целящи да възпрат развитието на нашата страна . . . Не съумяхте да спрете Русия", заяви Путин.

На фона на разработките по света на безпилотни оръжейни системи в Русия се разработват безпилотни подводни апарати, каза още руският президент в обръщението си към парламента, предаде ТАСС.

Путин изтъкна, че тези апарати ще се движат на голяма дълбочина с междуконтинентален обхват и "неколкократно ще превишават скоростта на подводници, най-съвременни торпеда и всички видове скоростни надводни кораби"

Представяйки новите оръжия, Путин предупреди Запада, че сега ще трябва да слуша Русия, предаде Франс прес.

"Нашите планове никога не са били тайна. . . Дори е изненадващо, че въпреки всички проблеми Русия остана първа ядрена сила. Никой не искаше да говори с нас, никой не искаше да ни слуша. Слушайте ни сега!", каза руският президент, цитиран от Франс прес.

Агенцията посочва, че докато Путин е говорил - в реч, излъчвана пряко по телевизията - за новите оръжия, те са били показвани на два гигантски екрана, като на кадрите съвсем не са липсвали и експлозии.

Руският президент обяви технологичен пробив, който може да увеличи драматично военния капацитет на страната му, да укрепи глобалните позиции на Кремъл и да засили опасенията на Запада от потенциална нова надпревара във въоръжаването през 21-и век, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс определя речта на руския президент като една от най-войнствените от години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов: Смяна на собственика на ЧЕЗ не променя задълженията на дружеството
Иван Иванов: Смяна на собственика на ЧЕЗ не променя задълженията на дружеството
Върбакова: Атаките срещу нас са заради икономически интереси
Върбакова: Атаките срещу нас са заради икономически интереси